Un medicament banal pe care toți îl avem în casă ne poate ucide. Mulți pacienți ajung intoxicați la spital

Un medicament banal pe care toți îl avem în casă ne poate ucide. Mulți pacienți ajung intoxicați la spital Sursă foto: Arhiva EVZ

Un medicament care se eliberează fără rețetă și pe care toți în avem acasă este extrem de periculos dacă este luat după ureche. Medicii spun că în ultima vreme s-au confruntat cu un val de intoxicații din cauza acestui analgezic.

Paracetamolul este un analgezic care se eliberează fără rețetă. Este folosit pentru scăderea febrei și ameliorarea durerilor. Mulți români cred că este inofensiv și îl iau ca pe bomboane. Paracetamolul poate însă să distrugă ficatul în doar câteva zile, dacă dozele sunt foarte mari. În plus, nu este recomandată nici adminitrarea sa pe termen lung.

Multe intoxicații

În ultima perioadă, a crescut foarte mult numărul de cazuri de intoxicație cu paracetamol, iar medicii vor să tragă un semnal de alarmă. „Cazurile de intoxicaţie cu paracetamol sunt în creştere. Ne aliniem şi noi la ţările din vest şi la SUA în care, de multă vreme, paracetamolul este cauza a 90% dintre intoxicaţiile medicamentoase. La noi, în urmă cu ani buni erau doar cazuri izolate, iar acum, paracetamolul stă la baza a 30% dintre cazurile de intoxicație.

Numărul este în continuă creştere. În ultimii 15 ani am avut doi pacienţi care au decedat în urma intoxicației cu paracetamol“, a explicat dr. Viorela Niţescu, medic la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, potrivit antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenție la dozaj

Paracetamolul care se administrează copiilor sub 12 ani se găsește în farmacii în general sub formă de supozitoare sau suspensie lichidă (sirop). În cazul adulților acesta este sunt formă de comprimate (pastile). Este extrem de important să nu luați paracetamol după ureche. Ideal ar fi să mergeți la medic, pentru ca acesta să prescrie doza corectă.

Dacă nu aveți rețetă de la medic, citiți cu atenție prospectul și fiți atenți la concentrație. Pe piață sunt tabletele cu eliberare imediată care conțin 325 mg sau 500 mg de paracetamol, dar și comprimate cu eliberare prelungită care conțin 650 mg de paracetamol. Nu este indicat să luați mai mult de 2000 de mg de paracetamol în 24 ore. În cazul copiilor, doza se stabilește în funcție de greutate și de aceea un control medical este extrem de important.

De semenea, tratamentul cu paracetamol nu este recomandat pe perioade îndelungate. Studiile recente au arătat că persoanele care iau paracetamol săptămâni la rând au un risc crescut infarct și accident vascular cerebral.