Paracetamolul, o armă cu două tăișuri. De ce trebuie să țineți cont atunci când apelați la acest medicament

Paracetamolul, o armă cu două tăișuri. De ce trebuie să țineți cont atunci când apelați la acest medicament

Există câteva reguli ce ar trebui urmate de către persoanele care apelează la paracetamol. Esențial este dozajul în care este consumat acest medicament.

Unul dintre cele mai consumate medicamente, de români, este paracetamolul. Considerat a fi leacul care ajută cam la orice formă de răceală sau durere de cap.

Paracetamolul ar trebui consumat numai în doza prescrisă de medici

Doctorii utilizează paracetamolul în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac în cunoștință de cauză, pentru că știu ce reacții posibil adverse pot apărea.

Prescris de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioada de câteva zile, nu pun probleme. 3 grame pe zi de paracetamol cu durata lungă de acțiune, pe o perioada de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice.

Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficientă hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere, conform timpul.md.

Posibile reacții adverse paracetamol: - coloratie galbenă piele, sclere (arată afectarea hepatică, cu icter); pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară); afte sau ulcere la nivelul gurii; mâncărime (prurit) ; urină roșie (hematurie); greață, vărsături; diaree, balonizare; spasme musculare ; insomnie; urină în cantitate mică (oligurie); alergii până la hipersensibilizari de tip anafilaxie.

În cazul în care apare letargie, somnolență profundă, apetit abolit, durere severă în etajul abdominal superior, transpirații abundente, prezentați-va imediat la medic. Sunt semne de intoxicație cu acetaminofen.

Combinația care ar trebui să fie evitată

Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic. Trebuie să nu combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doză fără să ne dăm seama.