Un cuvânt unic în limba română. Începe și se termină cu „î”
- Iulia Moraru
- 1 august 2023, 09:10
Conform cercetărilor lingvistice, limba română dispune de un bogat vocabular, cuprinzând peste 200.000 de cuvinte, dintre care aproximativ 60.000 sunt incluse în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX). În utilizarea de zi cu zi, ne bazăm pe câteva sute dintre aceste cuvinte, cunoscute și folosite frecvent.
Din toate aceste cuvinte, unul singur începe și se termină cu litera „î”, ceea ce îl face unic în limba română. De asemenea, cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și vine din medicină, dar puțini îl cunosc și pot pronunța.
Cuvântul care începe și se termină în „î”
În limba română, există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „î”, și anume „înzăvorî”. Conform definiției din dexonline.ro, acest cuvânt înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.
De asemenea, puțini știu despre existența unui cuvânt în vocabularul nostru care începe cu secvența „tm”. Acest cuvânt este „Tmeză” și înseamnă intercalarea a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul pentru acest cuvânt este „tmeze”.
Doar câțiva cunosc cel mai lung cuvânt din limba română, în special deoarece acesta nu apare în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Este vorba despre „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, un cuvânt de 44 de litere care reprezintă denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, cunoscută pe scurt ca „silicoză”. Acesta este, fără îndoială, cel mai lung cuvânt din limba română.
Cuvinte ce nu pot fi traduse
Pe lângă acestea, în limba română există cuvinte cu caracter specific, intraductibile în alte limbi. Printre cele mai notabile se numără „dor”, „ler” și „doină”, care pot fi considerate printre cele mai frumoase cuvinte, datorită strânsei lor legături cu esența limbii române.
S-a făcut și o cercetare asupra celor mai folosite cuvinte de Mihai Eminescu în poezii, și a rezultat că poetul utilizat cel mai frecvent aproximativ 20 de cuvinte – substantive, verbe şi adjective – ce revin în toate textele lui. Iar aceste sunt: viaţă, umbră, lună, lume, mână, noapte, suflet, vis, ochi, a vrea, a vedea, a putea, a părea, a trece, a veni, alb, negru, dulce.