Singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Varianta modernă a alfabetului

Singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Varianta modernă a alfabetuluiSursă Dreamstime

Puține persoane știu care este literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Ea este prezentă și în alfabetul modern al limbii noastre.

Alfabetul modern conține 31 de litere, inclusiv Q, w și y. Profesorii au dezvăluit și care este singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Ea este folosite doar în anumite cuvinte.

Lexicul limbii române cuprinde aproximativ 140.000 de cuvinte inventariate în dicționare. Numărul concret al termenilor utilizați de vorbitorii români nu poate fi definit pentru că unele cuvinte în această limbă se schimbă de la an la an.

Alfabetul limbii române – varianta modernă – are 31 de litere. Q, w și y își mențin în continuare caracterul de litere „speciale”, fiind folosite doar în cazul cuvintelor și numelor proprii străine. Vocabularul fundamental al limbii române conține termeni indispensabili vieții de zi cu zi. Aceștia pot să definească ființe, alimente și băuturi, informații despre mediul înconjurător, însușiri, culori, unele, termeni religioși, grade de rudenie, acțiuni și așa mai departe. Cu toate astea, profesorii au dezvăluit și care este litera cu care nu poți să închei niciun cuvânt.

Cele mai rar folosite litere

Q, w, k și y se regăsesc în foarte puține cuvinte din limba română. Există doar patru cuvinte care se încheie cu litera w: „paraflow”, „ludlow”, „show” și „slow”. Cu litere k se încheie 15 termeni, dintre care cel mai lung este „ecofeedback”. Cu litere y, se finalizează 27 de cuvinte, cel mai lung dintre ele fiind „chardonnay”.

Sursă Dreamstime

Litera Q, precum literele w și y, nu sunt specifice limbii române, ele păstrându-și caracterul special. Profesorii de limba româno au declarat că litera q este singura literă cu care nu se finalizează niciun cuvânt din limba noastră. X și J sunt alte două litere foarte rar întâlnite în cuvinte.

Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din limbile franceză și italiană. Cu toate astea, există trei termeni care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul UNESCO: „dor”, „doină” și „colind”, potrivit Playtech.