Evenimentul Zilei > Actualitate > Un cunoscut jurnalist a transmis, vreme de 20 de ani, reportaje şi interviuri inventate
Un cunoscut jurnalist a transmis, vreme de 20 de ani, reportaje şi interviuri inventate

Un cunoscut jurnalist a transmis, vreme de 20 de ani, reportaje şi interviuri inventate

Un cunoscut jurnalist canadian, corespondent de război pentru multe publicaţii, posturi de radio şi tv din ţara sa, este acuzat de inventarea mai multor reportaje din diferite zone de conflict în care pretindea că ar fi fost, scrie La Presse. Ziarele şi alte instituţii de media cu care colabora de peste 20 de ani au decis să nu-i mai difuzeze materialele până la aflarea adevărului.

François Bugingo, 41 de ani, ar fi recunoscut recent că nu a fost niciodată în Misrata, Libia, locul din care relata desfăşurarea unei execuţii la care susţinea că participase în calitate de martor ocular. “În realitate însă nu a pus în viaţa lui piciorul în acest oraş”, a explicat La Presse, unul din ziarele canadiene cu care colabora jurnalistul incriminat. Publicaţia mai susţine că o anchetă care a vizat reportajele transmise de acesta din Somalia sau Bosnia, de exemplu, a scos la iveală faptul că acestea “erau inventate de la cap la coadă”.

Una dintre cronicile mincinoase care l-a dat de gol a fost publicată pe 17 februarie în Le Journal de Montréal. Bugingo povestea cum a pătruns în închisoarea de la Zintan (nord-vestul Libiei) unde este încarcerat Saïf al-Islam, cel de-al doilea fiu al fostului dictator libian Muammar Gaddafi. “Veţi vedea, în curând toată lumea îl va regret pe tata. Toţi îl veţi regreta pe Gaddafi”, susţinea Bugingo că ar declarat Saïf al-Islam în interviul pe care i-l acordase. Deşi iniţial susţinuse că interviul cu Saïf al-Islam fusese realizat în urmă cu câteva luni, ulterior a rectificat precizând că, de fapt, îl realizase în iulie 2012.

“Niciun ziarist occidental nu l-a întâlnit official pe Saïf al-Islam la Zintan în 2012. Spune minciuni dacă pretinde că l-a intervievat pe acesta pe parcursul anului respective”, a precizat un lider militar de la Zintan.

Ziaristul incriminat a anunţat că, pentru moment a decis să se retragă din presă, pentru că are nevoie de timp pentru a aduna dovezi cu care să combată “acuzaţiile degradante” formulate la adresa sa.