Evenimentul Zilei > Social > Un cercetător explică de ce OZN-urile nu sunt extraterestre
Un cercetător explică de ce OZN-urile nu sunt extraterestre

Un cercetător explică de ce OZN-urile nu sunt extraterestre

Anders Sandberg, cercetător al Universității din Oxford, analizează modul în care poate fi posibil să se calculeze dacă OZN-urile sunt sau nu nave extraterestre.

Armata Statelor Unite a lansat fotografii și filme clasificate anterior, legate de observarea unor obiecte zburătoare neidentificate, care arată o mișcare ciudată.

Factorul Bayes

Oamenii văd în mod constant lucruri pe cer pe care nu le înțeleg. Majoritatea sunt avioane, sateliți, baloane meteorologice, nori, lansări de rachete, aurore, reflexii optice și așa mai departe. Dar pentru unele observații, nu există vreo explicație. Problema este că oamenii sar la concluzia rapidă  „necunoscut = extratereștri”.

Formula Bayes, un pilon al statisticii, oferă posibilitatea de a demonstra anumite dovezi. Se spune că probabilitatea ca OZN-urile să fie extratereștri este egală cu probabilitatea ca aceste dovezi să apară dacă este vorba despre extratereștri. Acest lucru trebuie împărțit la cât de probabile sunt dovezile reale, ceea ce este dificil de probat.

Există doi factori în ecuație. Unul este cât de probabil credem că sunt extratereștrii. Acest lucru trebuie înmulțit cu un alt factor, numit adesea factorul Bayes, care observă cât de specifice sunt dovezile.

Verdictul lui Anders Sandberg

Ultimele dezvăluiri făcute de guvernul Statelor Unite nu mă fac să cred în extratereștri. Sigur, există o mulțime de imagini ciudate, însă nu există nici măcar o fotografie a unui extraterestru. Având în vedere că cercetările anterioare m-au făcut să cred că universul este destul de fol, am ajuns la o estimare foarte mică privind posibilitatea ca OZN-urile să fie extratereștri.

Iată calculul meu. Încep prin a presupune că extratereștrii care vizitează planeta ar fi puțin probabil, plasând probabilitatea la unu la un miliard.  În ceea ce privește specificitatea dovezilor, accept că apar lucruri ciudate, dar niciunul nu pare extraterestru. Factorul meu Bayes este cel puțin 2, așa că ajung să dau o șansă din 500 de milioane, ca OZN-urile să fie ale extratereștrilor.

Dacă ar fi fost un extraterestru real, probabilitatea ar fi 1. Însă, probabilitatea este o farsă care poate fi 1 din 1.000. Împărțind 1 la 1.000, aș obține un factor Bayes de 1.000. Atunci când înmulțesc asta cu probabilitatea de 1 într-un miliard de viteză, obțin o probabilitate totală de doi într-un milion.

Acest lucru nu este suficient pentru a crede despre ceva că este real. Dar ar fi suficient de alarmant să verific dacă prietenii mei percep lucrurile în același fel. Dacă ar fi de acord, mi-aș spori estimarea cu încă câteva ordine de mărime, până la 1/10.

În ceea ce privește dovezile actuale, nu există ceva mai specific, decât lumini neclare care se mișcă rapid. Știința nu a crezut în meteoriți până când mai mulți martori de încredere au adus roci care s-au dovedit a fi minerale necunoscute, apărând astfel posibilitatea asteroizilor.

Bănuiesc că dovezile reale pentru vizitele extraterestre ar fi greu de ratat. Încercarea de a explica dovezile actuale, nu face extratereștrii mai probabil, deoarece dovezile rămân nespecifice. Căutarea va continua, fără îndoială, însă ar trebui căutate dovezi mult mai specifice, a spus Sandberg în urma cercetării sale.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: