Ultimii din UE și la asta! Medicamentele și tratamentele inovatoare, cu bani de acasă
- Andrei Narița
- 5 august 2022, 17:34
Chiar dacă, de-a lungul anilor, s-au înregistrat actualizări la lista de medicamente inovatoare, accesul la astfel de terapii este extrem de întârziat în țara noastră.
Dorica Dan, președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare din România, a declarat în cadrul evenimentului Accesul pacienților români cu boli rare și cancere rare la terapii inovatoare”, că accesul la terapiile inovatoare în țara noastră este extrem de scăzut.
„Terapiile noi, care încep să apară și în România, presupun diagnosticare precoce, corectă, o bună monitorizare și screening neo-natal îmbunătățit”, a declarat Dorica Dan.
El a mai susținut că inovația medicală și farmaceutică este factorul esențial de dezvoltare a sistemului de sănătate adoptat provocărilor din această perioadă. Pentru ca ele să fie eficiente este nevoie ca inovația să ajungă în timp util la cei care au nevoie de ea.
Din ce în ce mai multe boli devin rare. Leacul pentru cancer încă se lasă așteptat
Ioana Bianchi, directorul afacerilor externe la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, susține că țara noastră ocupă ultimele locuri din UE în ceea ce privește proporția medicamentelor inovatoare rambursate (sub 25%) și durata de la aprobarea europeană în care acestea sunt accessibile pacienților români (în medie 899 zile).
Bianchi a susțint că este nevoie de un acces predictibil și cât mai rapid la medicamentele inovatore.
Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a precizat că din din ce în ce mai multe boli devin rare datorită capacitiții de descifrare a mecanismelor biologice prin care se produc și transmit printre oameni.
„Medicina genomică și celelalte științe omice ne ajută să caracterizăm din ce în ce mai bine bolile despre care știam că sunt rare, dar ne permit și să stratificăm bolile clasice, precum cancerul, în entități extrem de bine profilate molecular”, a spus medicul.
Raluca Ioana Teleanu, șefa clinicii de Neurologie pediatrică din Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu din București, a afirmat că screeningul neo-natal, care identifică, în cadrul unei populații, acei subiecți care prezintă un risc de a infectare cu o astfel de boală.
La nivel european există 5,1 milioane de persoane trăiesc cu un cancer rar, existând până acum 200 de tipuri de cancere, grupate în 12 familii.
În țara noastră se estimează că peste 25 de mii de români ar fi fost diagnosticați cu cancere rare, scrie hotnews.ro.