Medicul Adrian Marinescu, despre evoluția virusului COVID-19 din toamnă: „Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante”

Medicul Adrian Marinescu, despre evoluția virusului COVID-19 din toamnă: „Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante” Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş", Adrian Marinescu, a transmis că viitoarele forme virale ale COVID-19 nu vor fi mai agresive decât precedentele, deși se vor transmite mult mai ușor în rândul populației. Totuși, resticții majore nu vor fi impuse din toamna anului curent, a declarat specialistul.

Medicul Adrian Marinescu a declarat că virusul COVID-19 suferă mutații continue, însă acestea nu se vor manifesta mai agresiv decât variantele identificate anterior. Am trecut în etapa de conviețuire cu acest virus, a subliniat medicul Adrian Marinescu, astfel că, cel mai probabil, restricții majore nu vor fi impuse începând din toamna acestui an.

Conviețuire cu pandemia de COVID-19

„Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (...) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive.

S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit", a explicat directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abordare echilibrată şi calmă cu privire la evoluția virusului, din toamnă

Din toamna acestui an, când se vor redeschide unitățile de învățământ, ne-am putea confrunta cu o creştere a numărului de infectări cu COVID-19, însă formele de boală nu vor fi unele agresive. Totuși, medicul Marinescu a reiterat că este nevoie de un sistem echilibrat în ce privește centrele de testare și evaluare a persoanelor.

„Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm. O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre.

Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct, în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă cum se întâmplă şi la Matei Balş, fără să fie oameni cu forme severe. (...) Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe”, a mai adăugat medicul Adrian Marinescu, conform Agerpres.