Evenimentul ZileiPoliticaUn nou val al pandemiei de coronavirus vine în România. Ce se va întâmpla cu școlile din toamnă

Un nou val al pandemiei de coronavirus vine în România. Ce se va întâmpla cu școlile din toamnă

Un nou val al pandemiei de coronavirus vine în România. Ce se va întâmpla cu școlile din toamnă
Ministerul Sănătății nu are în vedere introducerea unor noi restricții în contextul revenirii pandemiei de Covid-19. Alexandru Rafila a făcut aceste precizări, arătând că sunt semne care arată că situația infectărilor se stabilizează. În același context, ministrul a mai spus că școlile își vor desfășura activitatea în condiții normale deoarece nu există indicii care să conducă la o decizie de închidere a unităților școlare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că autoritățile nu au în vedere reintroducerea unor noi restricții împotriva Covid-19. Potrivit raportării de marți, 2 august, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.696 cazuri noi infectări cu coronavirus. Numărul de cazuri este în creștere, cu 6.494, raportat la ziua precedentă. De asemenea, au fost raportate 38 de decese.

Cu toate acestea Alexandru Rafila este optimist spunând că situația urmează să se stabilizeze. El a precizat că în acest moment nu sunt luate în calcul introducerea unor restricții noi.

„Eu nu sunt un om ipocrit. Întotdeauna am fost sincer și am fost direct în opinii și vreau să fiu și realist, să înțeleg dacă introduci o restricție, când o introduci, de ce o introduci şi mai ales dacă este aplicabilă. Dacă produci efectul dorit și dacă consecințele introducerii unor restricții nu sunt dramatice pentru populația dintr-o țară sau pentru o grupă de populație, gândiți-vă la închiderea prelungită a școlilor”, a declarat Alexandru Rafila.

foto: pixabay.com

Alexandru Rafila despre școli

Ministrul Sănătății a mai spus că se așteaptă ca școlile să funcționeze după programul normal, începând cu această toamnă, fără alte restricții. Rafila l-a lăudat pe actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunând că acesta a înțeles care este situația și nu este dispus să ia măsuri care să pună în pericol dezvoltarea copiilor.

„Este așteptarea noastră ca și autorități de sănătate publică. Sigur, aici lucrăm îndeaproape cu Ministerul Educației, e normal să fie așa. Este bine că la conducerea Ministerului Educației este un om care a înțeles acest lucru și care nu este dispus să ia măsuri care să pună în pericol, cum vă spuneam, nu numai învățământul, ci și dezvoltarea copiilor. Mai mult, schimbarea modului de control, dacă vreți, sau de monitorizare a evoluției pandemiei, de la număr de cazuri, zone roșii, galbene, verzi și așa mai departe”, a explicat Rafila.

sursa: arhivă EVZ

Masca de protecție recomandată în continuare

Ministrul a precizat că nu are în vedere, în acest moment, nici o măsură restrictivă, dar recomandă folosirea măștii de protecție sanitară în interior și în mijloacele de transport în comun. Însă, cu toate că recunoaște că boala se răspândește cel mai ușor în mijloacele de transport în comun, nu are în vedere introducerea obligativității măștii.

„Mijloacele de transport în comun sunt poate principalul loc unde se transmite această boală. Cred că obligativitatea măștii, mai ales în acest sezon deosebit de cald, este dificil de implementat și oamenii, chiar dacă ar purta mască, ar purta-o incorect. Cred că e mai degrabă utilă o recomandare și o exemplificare personală. Să dăm exemplu personal că atunci când suntem în spații interioare aglomerate sau mijloace transport, utilizăm masca și atunci mulți dintre concetățenii noștri se vor conforma”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.


Accesează: