Ultimele calcule la Guvern. Măsurile fiscal-bugetare pentru 2025, stabilite înainte de Revelion

Ultimele calcule la Guvern. Măsurile fiscal-bugetare pentru 2025, stabilite înainte de RevelionCalculator. Sursa foto: Pixabay

Luni, coaliția de guvernare urmează să poarte ultimele discuții despre noile măsuri fiscal-bugetare. Proiectul de ordonanţă a fost publicat deja de Ministerul Finanţelor.

Măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025

Conform OUG, cuantumul brut al salariilor de bază sau al soldelor de funcție se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024.

De asemenea, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora rămân la același prag de la 1 ianuarie.

Schimbări pentru angajații de la stat

Salariile celor care își desfășoară activitatea la nivelul consiliilor judeţene, al primăriilor şi consiliilor locale se mențin la fel în 2025. În schimb, angajații de la stat nu vor mai primi bani pentru munca prestată în zilele libere.

Calendar

Calendar. Sursa foto: Pixabay

„Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere şi de înalţi funcţionari publici, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în document.

Noile măsuri fiscal-bugetare. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Potrivit noilor reglementări, bugetarii vor primi vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei. Prin urmare, acestea ar urma să fie acordate „personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei”.

Totodată, ocuparea prin concurs a posturilor libere se suspendă din ianuarie. Conform OUG, noile măsuri fiscal-bugetare vor fi aplicate „cu excepţia posturilor unice vacante”.

„Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, concursului de admitere în rezidenţiat, unităţilor sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum şi posturilor vacante aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanţare”, se arată în OUG.

În plus, partidele politice vor primi o subvenție diminuată cu 25% în noul an. Totodată, pensiile de serviciu nu vor mai fi actualizate în raport cu rata medie anuală a inflaţiei.

Valoarea punctului de referinţă rămâne la 81 lei.