15 iulie 1989. Nicolae și Elena Ceaușescu, ultima distracție la Neptun. Tabieturile cuplului

15 iulie 1989. Nicolae și Elena Ceaușescu, ultima distracție la Neptun. Tabieturile cupluluiNicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu. Sursa: Arhiva EVZ

Nicolae și Elena Ceaușescu își petreceau fiecare vară la cocheta vilă din stațiunea Neptun. Ultimul concediu petrecut la Neptun a fost în vara lui 1989, și nu a anticipat prin nimic dezastrul care avea să urmeze pentru cuplu.

Ultima vară la mare a cuplului Ceaușescu a fost cea a anului 1989. Pentru Elena și Nicolae Ceaușescu, ziua de 15 iulie 1989 a început normal, ca orice zi de lucru. Cei doi au stat la program, până în jurul orelor 17.00. Apoi s-au urcat în elicopterul prezidențial și au plecat pe litoral, la Neptun.

Oficial erau în concediu. A plecat la Neptun și un alai de șoferi, bucătari, chelneri, menajere, pentru a le asigura tot confortul.

Preferau băile de nămol

Soții Ceaușescu s-au cazat, ca în fiecare an, la casa de vacanţă a Partidului Comunist. Aici s-a mutat aproape tot activul de partid și de guvern. Până la sosirea toamnei, Nicolae Ceaușescu lucra la malul mării.

De mulți ani, odată cu bătrânețea, soții Ceauşescu nu mai ieșeau la plajă decât arareori, preferând tratamentele și băile de nămol.

sursa foto. Evz

Cei doi nu mai erau amatori de petreceri și nici de mese copioase cu o pleiadă de invitați, la care se cânta și se recitau versuri. Se spune că, mai în tinerețe, Nicolae Ceauşescu obișnuia să recite, minute în şir, fragmente din poezii semnate de George Coşbuc, Vasile Alecsandri și Octavian Goga.

Încă din anii ’60, cuplul își petrecea verile pe litoralul Mării Negre. Complexul prezidential era deservit de aproximativ 100 de oameni, care aveau grijă și de afanarea nisipului și curățarea  plajei de scoici și de alge.

Scafandrii asigurau perimetrul în larg, veghind ca nu cumva vreun inoportun să se apropie de zona în care dictatorul se relaxa.

Ceaușescu lucra zi lumină

În ultima sa vacanță, fostul președinte era mult mai reținut. Prefera să muncească, în biroul său din reşedinţa de serviciu.

Trecea în revistă documentele de stat, elaborând prețioasele sale directive și opere. Apoi programa întâlniri cu diverse persoane, miniștri sau colegi de la partid.

Avea agenda mereu plină, iar după-amiezele iî erau ocupate permanent. Întâlnirile de lucru erau lungi și dese. Nimic nu anticipa lovitura năpraznică pe care anul 1989 l-a adus tuturor regimurilor comuniste din Estul Europei, potrivit mediaflux.