Evenimentul Zilei > Justitie > Ultima șansă a lui Ovidiu Tender de a scăpa de pedeapsă se analizează anul viitor
Ultima șansă a lui Ovidiu Tender de a scăpa de pedeapsă se analizează anul viitor

Ultima șansă a lui Ovidiu Tender de a scăpa de pedeapsă se analizează anul viitor

Curtea de Apel București a admis, în principiu, contestația în anulare depusă de afaceristul Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani și 7 luni închisoare în dosarul devalizării Rafo - Carom.

Pe 21 ianuarie se va judeca contestaţia în anulare formulată de Tender Ovidiu Lucian împotriva deciziei penale din 8 ianuarie 2015 când se va lua o hotărâre. Atunci vor fi citate și părțile din dosar. Avocații lui Tender au invocat incompatibilitatea unui magistrat ca motiv de contestație în anulare. Decizia va fi analizată de judecătorii George Matei și Corneliu Ion Tudoran de la Curtea de Apel București. Potrivit portalului instanței de judecată, avocații lui Tender au făcut tot ce le-a stat în putință să amâne procesul. În acest sens ei au formulat mai multe cereri de recuzare a magistraților, solicitări care au fost respinse de instanță.

În iunie 2015, Ovidiu Tender a fost condamnat de Curtea de Apel București  la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia fiind definitivă. Instanţa a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare.

Condamnare la limită

Decizia de atunci a Curţii de Apel Bucureşti a venit cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzate persoanele implicate în acest dosar. În 20 mai, judecătorii cărora le-a fost repartizat dosarul "Carom" au fost recuzaţi de inculpaţi, motiv pentru care cei doi magistraţi din complet, Daniel Donţete şi Camelia Bogdan, au fost înlocuiţi cu judecătoriu Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor. Prin aceeaşi decizie s-a constatat că măsurile procesuale dispuse în acest dosar "sunt lovite de nulitate".

În acest proces, magistraţii Camelia Bogdan şi Daniel Donţete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender şi Marian Iancu, măsura asiguratorie ce ar fi trebuit pusă pe conturile bancare, pe acţiunile firmelor pe care le deţin, dar şi asupra conturilor soţiilor sau ale fostelor soţii.

Sechestru extins

Judecătorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpaţilor din acest proces, dispuse de procurori în 12 ianuarie 2005, în 19 ianuarie 2006, în 17 şi 18 aprilie 2006, în 23 iunie 2006 şi în 4 iulie 2006. Având în vedere decizia de Curţii de Apel, prin care s-a dispus recuzarea judecătorilor, aceste măsuri nu au mai fost luate. Tribunalul Bucureşti îi condamnase, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care luni a dat o decizie definitivă.

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă recent în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Prejudiciu uriaș

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

"Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Marian și Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.