Uleiul de măsline în bucătărie. Este sau nu bun pentru prăjit

Uleiul de măsline în bucătărie. Este sau nu bun pentru prăjit Ulei de măsline. Sursa foto: dreamstime.com

Uleiul de măsline începe să fie din ce în ce mai des folosit și în bucătăria românească, însă deși gospodinele îl includ în anumite preparate fresh, apare adesea întrebarea dacă îl pot folosi și la prăjit.

Cercetările indică faptul că dacă utilizezi uleiul de măsline la prăjit, acest proces nu pare să oxideze sau să deterioreze semnificativ structura sa. Cu toate acestea, există anumite aspecte importante de luat în considerare atunci când folosim uleiul în acest mod.

Putem folosi uleiul de măsline la prăjit?

Totuși, procesul de prăjire poate duce la degradarea unor antioxidanți și a vitaminei E, care sunt sensibili la căldură.

Conform unui studiu, încălzirea uleiului de măsline la 180 grade Celsius timp de 36 de ore a determinat o scădere a concentrației de antioxidanți și vitamina E, dar majoritatea celorlalți compuși au rămas neafectați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre componentele active principale din uleiul extravirgin este oleocantalul, responsabil pentru proprietățile sale antiinflamatoare.

Cercetările arată că încălzirea uleiului de măsline la 240°C timp de 90 de minute a dus la o reducere a conținutului de oleocantal cu 19% conform analizei chimice și cu 31% conform evaluării gustului.

Într-o altă cercetare, simularea procesului de prăjire timp de 24 de ore a dus la reducerea unor compuși benefici din uleiul de măsline, în timp ce expunerea la cuptorul cu microunde timp de 10 minute sau fierberea în apă au avut doar efecte minore.

Astfel, conform site-ului healthline.com, uleiul poate fi folosit la prăjit, însă gătitul poate diminua parțial gustul acestuia, fără a elimina complet nutrienții.

Uleiul de măsline

Ulei de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

Cum se păstrează acest condiment

Pentru a preveni deteriorarea cauzată de lumină, uleiul ar trebui păstrat într-un recipient opac sau închis la culoare.

De asemenea, este recomandat ca recipientul să fie etanș pentru a preveni oxidarea și râncezirea.

Recomandat este să depozitezi uleiul de măsline într-un mediu întunecat și răcoros, cum ar fi o cămară sau un dulap închis.

Este bine să eviți expunerea la lumină directă și la temperaturi ridicate, care pot accelera deteriorarea și alterarea gustului uleiului.

Beneficiile pe care le are uleiul de măsline

Acest ulei este preferat în locul celui de floarea soarelui și are și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Uleiul de măsline

UIeiul de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

Uleiul de măsline este recunoscut pentru conținutul său bogat în acizi grași mononesaturați sănătoși, în special acid oleic, asociat cu reducerea riscului de boli de inimă și nivelului de colesterol.

De asemenea, este o sursă de antioxidanți precum vitamina E și polifenoli, care pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative.