UE nu poate conta doar pe sprijinul din partea SUA. Avertismentul directorului agenției de apărare din Europa

UE nu poate conta doar pe sprijinul din partea SUA. Avertismentul directorului agenției de apărare din Europa Arme nucleare.Sursa foto: Dreamstime.com

Statele membre Uniunii Europene nu se pot baza doar pe ajutorul SUA. Stocurile de arme trebuie refăcute după ce mai multe țări au ajutat Ucraina pentru a face față războiului declanșat de Rusia.

Șeful Agenției de apărare a Uniunii Europene, Jiri Sedivy, le-a transmis statelor membre că trebuie să fie refăcute stocurile de arme ale blocului. Mai multe țări au decis să ajute Ucraina pentru a face față invaziei trupelor rusești. În plus, SUA nu o să poată susține mereu cu armament statele UE. Sedivy a mai punctat că războiul declanșat de Rusia a arătat ce deficiențe are UE în privința proviziilor de arme.Agenţia poartă discuţii cu firmele europene de armament pentru a crește producţia de echipamente militare și muniție. De asemenea, există comvorbiri și cu alte state pentru a crea o asociere privind achiziția de echipamente şi muniţie. „Ceea ce este important este ca noi, Uniunea Europeană, să fim capabili să devenim un furnizor credibil de securitate, pentru protejarea cetăţenilor”, a mai spus Sedivy.

SUA nu va putea ajuta mereu UE

„Statele Unite vor fi inevitabil angajate în regiunea Asia-Pacific şi nu vor fi capabile să furnizeze unele dintre elementele esenţiale, cum ar fi transportul aerian strategic, avioanele de recunoaştere, rachetele ghidate cu precizie şi apărarea aeriană”, a mai adăugat directorul Agenției. Sedivy a punctat că există o amenințare crescută de terorism din partea statelor din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Europa nu a avut o abordare comună în ceea ce privește înrmarea pentru că multe ţări au decis să se echipeze în cea mai mare parte pe cont propriu. Acest lucru a făcut ca UE să aibă foarte multe tipuri de arme şi echipamente incompatibile. Războiul din Ucraina reprezintă pentru Europa una dintre cele mai mari provocări din ultima perioadă.

Este important de precizat că statele din Europa au cheltuit pentru prima dată peste 200 de miliarde de euro pentru apărare în 2021. Este o creștere cu șase procente față de anul 2020. Una dintre cele mai mari majorări de buget din acest domeniu a fost în anul 2015 când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Un raport al Parlamentului European din 2020 arată că dacă Europa nu ar avea jutorul SUA, ar exista mari dificultăți. Țările din Europa nu au avioane de recunoaştere şi apărare antirachetă cu rază medie de acţiune şi nici nave amfibii şi submarine, notează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News