UE ascunde criza irlandeză sub preş

UE ascunde criza irlandeză sub preş

După două zile de discuţii la Bruxelles, liderii europeni au lăsat deocamdată în suspensie criza politică apărută în Irlanda după respingerea prin referendum a Tratatului de Reformă a Uniunii Europene.

Şefii de stat şi de guvern au decis, după discuţiile de joi seara şi de ieri, să aştepte până în octombrie pentru a găsi soluţia pentru impasul irlandez, dar să păstreze aparenţele depăşirii crizei printr-un semnal de continuare a ratificarii Tratatului de la Lisabona în celelalte state.

„Concluzia a fost că toate statele membre trebuie să ratifice Tratatul înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Un optim ar fi undeva în luna februarie 2009 - martie cel târziu“, a explicat la final preşedintele Traian Băsescu. S-a decis totodată continuarea procesului de condamnare a comunismului în fostele ţări de după Cortina de Fier, început de Lituania şi dus mai departe în 2006 de România. În rezoluţia finală a summitului, s-a „luat notă“ de rezultatul negativ al referendumului din Irlanda, dar s-a convenit că „este nevoie de mai mult timp“, cel puţin până în octombrie, „pentru a analiza situaţia“.

Până la avansarea unei variante oficiale la nivelul guvernului de la Dublin, o soluţie pentru „impasul irlandez“ este aşteptată de la Curtea Constituţională. Ca să evite o reacţie de dezaprobare în lanţ, liderii europeni au convenit ca ratificarea să continue în restul statelor membre, fără a da însă termene-limită. „Nu se întrevăd dificultăţi“, s-a arătat optimist Băsescu, făcând precizarea că există totuşi „un singur semn de întrebare legat de rapiditate cu privire la Cehia, care are Tratatul la Curtea Constituţională“. Preţurile, ţinute în frâu cu subvenţii

Însoţit la Bruxelles de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, şeful statului i-a lăsat acestuia, în conferinţa de presă finală, explicaţiile privind strategia europeană de stopare a exploziei preţurilor la alimente şi petrol. „Îl rog pe domnul prim-ministru să continue cu probleme de interes“, a spus el, râzând uşor ironic.

Potrivit premierului, „aceste creşteri spectaculoase nu sunt determinate de dezechilibre, ci de temerile de creştere a nevoii şi scăderea resurselor“, iar măsurile vor fi luate punctual de fiecare guvern, pe termen scurt, dar şi la nivel european. Astfel, se va trece la creşterea subvenţiilor pentru agricultură („atenţie deosebită acordată micilor fermieri“), dar şi la discuţii între oficialii UE cu Arabia Saudită, pentru noi negocieri în privinţa majorării extracţiilor de petrol.

Tăriceanu a mai menţionat „separarea producţiei de transport“ în domeniul energiei, unde „România este un fel de campion“. „Vreau să cred că pentru România un rol important îl va juca viitoarea companie energetică“, a adus el în discuţie din nou subiectul tabu respins de Băsescu şi de CSAT.

ÎNTREBĂRI „NEINTELIGENTE“

Încă un ziarist admonestat de Băsescu

La finalul conferinţei de presă, preşedintele Băsescu a refuzat să răspundă întrebării unei ziariste, corespondent Radio France International (RFI), referitoare la disponibilitatea României de a pierde un comisar european, în formula restrânsă a Comisiei Europene, prevăzută de noul Tratat. „Orice răspuns are nevoie de o întrebare care trebuie să probeze un minim de inteligenţă“, a comentat preşedintele, îndreptându-se grăbit spre ieşire. 

Corespondenţă din Bruxelles

Citiţi şi:

Băsescu recidivează în relaţia cu jurnaliştii | VIDEO

Băsescu: "Măi, păsărică, nu ai şi tu treabă azi?"

Decenţa lui Băsescu a fost suspendată

Plângere penală împotriva lui Băsescu Băsescu a fost avertizat, dar face contestaţie Dosarul "Ţigancă împuţită" a ajuns la Parchetul General Băsescu a pierdut procesul în dosarul "Ţigancă împuţită" Băsescu, recurs la "ţigancă împuţită"

Băsescu, câştig de cauză în dosarul "ţigancă împuţită" Băsescu a discriminat, dar nu trebuie sancţionat

 

Ne puteți urmări și pe Google News