Evenimentul Zilei > Politica > UDMR a primit felicitări de la Budapesta. Viktor Orban mulțumit de rezultatul alegerilor
UDMR a primit felicitări de la Budapesta. Viktor Orban mulțumit de rezultatul alegerilor

UDMR a primit felicitări de la Budapesta. Viktor Orban mulțumit de rezultatul alegerilor

Politicienii UDMR au fost felicitați de premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru rezultatele obținute la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a transmis felicitări pentru politicienii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) pentru rezultatele obţinute la alegerile parlamentare care s-au desfășurat duminică, 6 decembrie. El a arătat că reprezentarea maghiarilor a rămas puternică în Parlamentul României, transmite agenția dce presă MTI, citându-l pe şeful biroului de presă al premierului de la Budapesta.

Într-o scrisoare pe care a trimis-o liderului UDMR, Hunor Kelemen, premierul maghiar, Viktor Orban, a menţionat provocările generate de epidemia de coronavirus în timpul alegerilor, după cum a relatat Bertalan Havasi luni.

Dificultăţile au arătat însă, totodată, că a fost justificată „cooperarea exemplară” între partidele maghiare, a afirmat Viktor Orban, care l-a felicitat pe Hunor Kelemen pentru rezultatele obţinute.

Conform rezultatelor parțiale publicate de Biroul Electoral Central, la ora 17.00, UDMR a obţinut un scor de 6,82% la Senat şi 6,64% la Camera Deputaţilor. În aceste condiții, conform tuturor estimărilor, UDMR va fi cooptată să facă parte dintr-o viitoare coaliție de guvernare, alături de PNL și USR-PLUS.

UDMR propune o coaliție de dreapta

Duminică seara, la scurtă vreme după anunțarea exit-pollurilor pentru alegerile din 6 decembrie, Kelemen Hunor a declarat că că este mulţumit de scorul electoral obţinut de formaţiunea sa. El a precizat că prioritatea formațiunii sale este formarea unui guvern de centru-dreapta, care să pregătească foarte rapid bugetul pe anul viitor.

„Pot să vă spun ceea ce am mai spus, nu numai în campania electorală, că România ar avea nevoie – şi din punctul nostru de vedere asta ar fi de dorit – de un guvern stabil cu majoritate parlamentară solidă de centru dreapta”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai adăugat că n-a avut vreo solicitare din partea vreunui partid, dar că viitorul guvern ar trebui să aibă o susţinere parlamentară de cel puţin 60%.

„Primul pas care trebuie făcut imediat după 20 decembrie este să găsim un guvern cu o stabilitate politică şi să-l susţinem, dacă este posibil, un guvern care foarte repede, între Crăciun şi Anul Nou, va da o lege a bugetului pentru 2021, fiindcă este legea cea mai importantă care trebuie votată de noul parlament”, a mai spus Kelemen Hunor.