Evenimentul Zilei > Politica > Dominic Fritz, despre alegerile parlamentare: „O palmă pentru întreaga clasă politică veche”. De ce nu a votat primarul Timișoarei
Dominic Fritz, despre alegerile parlamentare: „O palmă pentru întreaga clasă politică veche”. De ce nu a votat primarul Timișoarei

Dominic Fritz, despre alegerile parlamentare: „O palmă pentru întreaga clasă politică veche”. De ce nu a votat primarul Timișoarei

După aflarea primelor rezultate ale alegerilor parlamentare, primarul neamț al Timișoarei, Dominic Fritz, a afirmat că prezența scăzută la vot „este o palmă pentru întreaga clasă politică veche”.

 

El vorbește despre prezența scăzută la vot, deși nici el nu s-a prezentat la urne, dar este convins că USR PLUS va juca un import rol în actuala nouă „construcție politică”.

Fritz consideră că prezența scăzută la urne demonstrează faptul că o mare parte a românilor nu mai cred că politica le poate îmbunătăţi viaţa.

„Trebuie să privim realitatea în ochi. Faptul că mai puţin de o treime dintre români au ales să meargă la vot, astăzi, este o palmă pentru întreaga clasă politică veche. Cred că este evident că o mare parte a românilor nu mai cred că politica poate să îmbunătăţească ceva, într-adevăr, în viaţa lor şi de aceea este foarte limpede că viitorul guvern trebuie să-şi asume o reformă majoră a statului român, o reformă profundă care să aibă ca scop reclădirea încrederii între cetăţeni şi între instituţiile publice. Sunt încrezător că Alianţa USR PLUS va juca un rol important în această nouă construcţie”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a accentuat faptul că, în doar patru ani de zile, USR PLUS a reuşit să dubleze numărul parlamentarilor, chiar dacă încă nu se cunosc exact datele finale ale alegerilor.

„Mă aştept ca la Timişoara să ieşim din nou ca forţă câştigătoare. Astfel, în trei din cele patru tururi de alegeri (prezidenţiale, europarlamentare, locale şi parlamentare – n.r.), Alianţa USR PLUS a ieşit câştigătoare la Timişoara şi cred că aceasta spune ceva despre forţa reformatoare care vine de aici, de la Timişoara, şi pe care vrem să o ducem peste tot în această ţară”, a adăugat Dominic Fritz.

Deși a vorbit despre prezența la vot, Dominic Fritz este unul dintre cei care nu s-au prezentat la urne. Primarul Timișoarei a dezvăluit astăzi că motivul e că nu are cetăţenie română.

Dominic Fritz a anunţat printr-un mesaj postat pe contul personal că este cetăţean german şi nu are cum să voteze pentru aleşii din România. Acesta povesteşte că mai are încă şapte fraţi şi s-a născut în sudul Franţei.

Fritz vine din gura Dunării

„Sunt cetățean german. M-am născut în 1983 în sudul Germaniei, nu departe de unde izvorăște Dunărea, într-o familie catolică de 8 copii”, este descrierea lui Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

Conform legii care reglementează alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, Legea 2018/2015, se prevede că au drept de vot doar cetățenii români „indiferent de rasă, gen, naționalitate, origine etnică, limba vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială conform Constituției și legislației în vigoare”.

Întrucât Fritz nu are cetățenie română, el nu a putut să voteze în cadrul alegerilor parlamentare de duminică 6 decembrie. Înaintea alegerilor locale din septembrie, pentru care cetățenia română nu e obligatorie pentru a candida, Dominic Fritz a afirmat că va aplica pentru a obține și cetățenia română, scrie RomâniaTV.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.