Surpriză la alegeri! Nici PSD, nici PNL, nici USR, nici AUR, nici UDMR, nici PMP. Atunci cine?
- Daniel Teodoreanu
- 7 decembrie 2020, 17:00
Ultimele alegeri parlamentare s-au încheiat recent, iar sociologul Gelu Duminică a declarat luni că rezultatele parţiale arată că nici PSD, nici PNL, nici USR, nici AUR, nici UDMR, nici PMP n-au reuşit ceea ce au reuşit minorităţile naţionale.
Într-un interviu pentru Agerpres, sociologul a comentat primele rezultate după alegerile parlamentare şi a ajuns la concluzia că s-a creat o situaţie „foarte complicată”, pe care PNL, USR şi UDMR o pot rezolva doar dacă intră împreună la guvernare. Pe acest fond, Gelu Duminică a punctat că dincolo de cifre, există un mare câştigător care profită la maximum de situaţie.
În viziunea acestuia, cel mai mult a avut de pierdut USR, aşa cum au lăsat de înţeles chiar liderii formaţiunii. Duminică a subliniat că USR ar fi putut obţine 20% dacă ştia cum să gestioneze conflictele interne care au afectat mult imaginea partidului.
Gelu Duminică: „Atenţie la AUR!”
Revelaţia acestor alegeri parlamentare, AUR, i-a atras atenţia cunoscutului sociolog, care a avut un mesaj clar pentru liderii marilor partide din România: „Ce m-am temut, iată că s-a întâmplat, AUR, atenţie la AUR! Uite că s-a întâmplat. Ce n-am prevăzut e că PSD va fi câştigător, am crezut că PNL va fi, totuşi, în faţă. Marele pierzător - USR. Orice ar spune.
Sper măcar să nu se îmbete cu apă rece şi să vadă că, dintr-un partid cu potenţial de 20 şi, au ajuns la un partid chinuit la 15% la o prezenţă minimă. Ce e clar e că Pro România nu intră, PMP fiind acolo, la limită.”
După aceste alegeri parlamentare, „viitorul nu arată deloc bine” pentru sociolog, iar varianta pe care o întrevede este un guvern de centru-dreapta. „UDMR cu siguranţă ajută. Adică, atunci când e AUR în Parlament, dacă nu ajută sunt inconştienţi. Însă discuţiile între USR, PNL, PMP, UDMR au existat dinainte, nu-i o noutate, dar parcă se bazau pe o chestie mai solidă”, a completat sociologul, care anticipează că stabilitatea politică va avea mult de suferit în România.
Urmează măsuri mai puţin populare în România?
De asemenea, Gelu Duminică se teme că Guvernul României ar putea lua în măsuri „nu tocmai populare” în următorii ani, iar cele 3 partide care vor pierde pe acest fond sunt PSD, PNL şi USR: „Cred că se vor gândi foarte bine dacă doresc să deconteze sau nu, însă pe de cealaltă parte formaţiunile astea trei cel puţin sunt condamnate să intre la guvernare. Opoziţia antisistem va fi AUR.
USR - gata, s-a terminat cu partidul antisistem. Devin un partid tradiţional şi trebuie să înţeleagă foarte bine că au nevoie de doctrină şi de unitate internă. Haosul ăsta din interiorul lor nu i-a ajutat deloc, pentru că principalul duşman al USR a fost USR. Ei n-au avut nevoie de nimeni să le dea la gioale, plus că strategia lor electorală prin care principala ţintă a fost PNL a fost dezastruoasă şi pentru ei, şi pentru ceilalţi.”
AUR nu va avea soarta PP-DD
Despre surpriza provocată de scorul obţinut de AUR la alegerile parlamentare din 2020, Duminică a spus: „Varianta 1 este că vor avea soarta PP-DD. Mă îndoiesc, pentru că forţele care sprijină această formaţiune sunt mult mai deştepte decât ceea ce Dan Diaconescu putea să înţeleagă.
Să nu credeţi că partidul ăsta a apărut de nicăieri. El e construit de ceva vreme ca susţinere. Momentul zero a fost referendumul pentru familie, momentul în care înţelegerile între cei care au susţinut, care susţin şi în momentul de faţă AUR şi partidele tradiţionale nu au fost respectate. Şi atunci oamenii au zis «Bine, lasă că facem noi singuri de capul nostru!».
Ceea ce s-a şi întâmplat şi s-a pus împreună ceea ce pentru România nu a adus niciodată ceva bun: ultraortodoxia, ultrareligiozitate, naţionalismul creştin, extremism, patriotardismul că nu pot să-i spun patriotismul. Şi, cu reţelele, mai degrabă să spun cuiburile, pe care ăştia le aveau, au realizat ce au realizat.
Luaţi doar un singur element, Biserica. Bisericile, care sunt foarte prezente în diaspora, foarte prezente, de data asta au coalizat. Ei au câştigat şi pe această participare slabă, pentru că, dacă aveam cum am avut la locale, nu mai zic la europarlamentare, nu intra (n.r. - AUR în Parlament).”
Refuzul de a vota, marele pericol în România
De asemenea, sociologul s-a referit şi românii (70%) care au preferat să stea acasă motivând că nu au soluţii politice, că oricum nu se întâmplă nimic în ţară indiferent pe cine votează şi că toţi politicienii sunt la fel, aşa că nu are rost să voteze la aceste alegeri parlamentare. „Dar, statul acasă, neparticiparea la vot a fost, de fapt, participare.
Aşa e întotdeauna în democraţie. Neparticiparea înseamnă împuternicirea votului celor care vin la vot sau dublarea lui, cel puţin. Viitor de AUR ţara nu are, din punctul meu de vedere. Sper ca semnalul dat de această configuraţie să fie bine perceput de partidele tradiţionale.
Stânga este în România PSD. Clar. Nu mai există altcineva. La revedere. Şi avem o claritate în zona de decizie politică. Stânga este PSD, dreapta este PNL. USR momentan nu ştim unde este. Centru modern nu înseamnă nimic şi sper ca oamenii să înţeleagă. Deci e nevoie de poziţionare doctrinară.
Avem, după aceea, conservatorii, AUR, filon pe care România l-a avut dintotdeauna, din secolul al XIX-lea şi până în momentul de faţă. Şi, în fine, avem minoritatea maghiară, etnică. Şi, uite, marele câştigător, din punctul meu de vedere, din toată povestea asta nu este UDMR, nu este AUR, ci este grupul minorităţilor naţionale.”
sursa: Agerpres