Ucraina. Papa Francisc criticat dur pentru un mesaj adresat tinerilor catolici din Rusia: Propagandă imperialistă

Ucraina. Papa Francisc criticat dur pentru un mesaj adresat tinerilor catolici din Rusia: Propagandă imperialistăPapa Francisc. Sursă foto: Profimedia Images

Oficialii ucraineni au criticat recentul discurs al Papei Francisc către tineretul rus, catalogând remarcarile sale drept "propagandă imperialistă."

Ucraina Papa Francisc a adresat un mesaj video în cadrul celei de-a zecea Adunări a Tineretului Catolic All-Russian din Sankt Petersburg. În mesajul transmis vineri i-a îndemnat să se considere descendenți ai imperiului rus. “Niciodată să nu uitați de moștenirea voastră. Sunteți descendenții Marii Rusii: Marea Rusie a sfinților, a conducătorilor. Marea Rusie a lui Petru I, Ecaterina a II-a, acel imperiu - educat, cu o mare cultură și o mare umanitate. Să nu renunțați niciodată la această moștenire," a spus Papa. “Sunteți descendenții Marii Mamei Rusii, mergeți înainte cu acest gând. Și vă mulțumesc pentru felul vostru de a fi. Pentru felul vostru de a fi ruși.”

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleh Nikolenko, a criticat discursul Papei. Considerând că acesta s-a înșelat.

“Aceasta este genul de propagandă imperialistă, legături spirituale și necesitatea de a salva Marea Mamă Rusia, pe care Kremlinul o folosește. Pentru a justifica uciderea a mii de ucraineni și distrugerea a sute de orașe și sate ucrainene," a spus Nikolenko într-o postare pe Facebook, citată de CNN.

Misiunea Papei ar trebui să fie “să deschidă ochii tinerilor ruși asupra cursului devastator al conducerii ruse actuale“, crede acesta. În schimb promovează “ideea unei mari puteri, ruse, care este, de fapt, motivul agresiunii sălbatice a Rusiei," a adăugat Nikolenko. Drama Ucrainei nu trebuie minimizată.

Ucraina Papa Francisc, scuzat de Vatican

Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare în timpul unei expoziții dedicate primului împărat rus. Folosind comparația pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina. “A luptat în Războiul Nordului Mare timp de 21 de ani,” a spus Putin. “La prima vedere, era în război cu Suedia, luând ceva de la ea. Nu lua nimic, restituia (n.n poporului rus). Așa a fost.” Putin a adăugat că nu contează că țările europene nu au recunoscut capturarea teritoriului de către Petru cel Mare prin forță. Aceste remarci au fost rapid condamnate de ucraineni. Care le-au văzut ca o recunoaștere deschisă a ambițiilor imperiale ale lui Putin. Evidențiate din nou în această săptămână după discursul Papei.

Sviatoslav Șevciuk, șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, a declarat într-un comunicat că Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare sunt “cele mai rele exemple de imperialism și naționalism rus extrem”. Avertizând că cuvintele Papei "ar putea fi percepute ca sprijin pentru naționalismul și imperialismul care au cauzat războiul din Ucraina astăzi."

Marți, Vaticanul a respins interpretarea cuvintelor Papei ca fiind o laudă pentru imperialism. “Papa a intenționat să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marele patrimoniu cultural și spiritual rus. Nu a dorit să exalte logica imperialistă și personalitățile guvernamentale citate, pentru a indica anumite perioade istorice de referință”, a spus în declarația sa Vaticanul.

Comentarii controversate

Papa a fost anterior criticat pentru unele dintre comentariile sale despre războiul Rusiei în Ucraina. În remarcile publicate de ziarul italian La Stampa în iunie anul trecut, Francisc a spus că războiul “a fost poate fie provocat, fie lăsat să izbucnească.” El a afirmat că înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, s-a întâlnit cu "un șef de stat" care “era foarte îngrijorat de modul în care NATO se mișca”

În august anul trecut, Papa a înfuriat Kievul referindu-se la comentatoarea politică rusă Daria Dugina, ca fiind printre "victimele nevinovate" ale războiului. După ce fiica unui filozof ultra-naționalist a fost ucisă de o mașină-capcană la periferia Moscovei.

Ministerul Afacerilor Externe ucrainean a convocat Nuntiul Apostolic în Ucraina, Arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, pentru a discuta despre declarația lui Francis. Spunând că aceasta echivalează "injust" "agresorul și victima."

Oficialii ucraineni au spus anterior că "nu au cunoștință" despre o misiune de pace a Vaticanului. După afirmația Papei cu privire la implicarea în obținerea unei păci în Ucraina.

 

Ne puteți urmări și pe Google News