Ucraina, cerere specială. Are nevoie de mai multe echipamente pentru centralele nucleare

Ucraina, cerere specială. Are nevoie de mai multe echipamente pentru centralele nucleare Sursă: Oliver Sved | Dreamstime.com

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat că Ucraina a solicitat o listă „cuprinzătoare” de echipamente pentru centralele sale nucleare. Cel puțin o parte dintre acestea le va primi, a sugerat capul AIEA, care va efectua și o vizită la centrala nucleară de la Cernobîl săptămâna viitoare.

Ucraina a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică „o listă cuprinzătoare de echipamente” de care are nevoie pentru a opera centralele nucleare în timpul războiului cu Rusia, potrivit anunțului făcut de șeful AIEA, Rafael Grossi.

Lista echipamentelor solicitate de Ucraina

„Lista cuprinzătoare” a Ucrainei include dispozitive de măsurare a radiațiilor, materiale de protecție, asistență legată de calculatoare, sisteme de alimentare cu energie electrică și generatoare diesel, a transmis directorul general al agenției AIEA, într-un comunicat de presă.

„Vom coordona punerea în aplicare a asistenței pe care AIEA și statele sale membre o vor oferi, inclusiv prin livrarea echipamentelor necesare direct la siturile nucleare din Ucraina”, a spus Rafael Grossi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nevoile sunt mari și sunt foarte recunoscător pentru sprijinul considerabil pe care statele noastre membre au indicat deja că îl vor pune la dispoziție”, a mai spus directorul general AIEA.

Șeful AIEA va vizita centrala nucleară de la Cernobîl

Ucraina are 15 reactoare operaționale la patru centrale nucleare, dintre care șapte sunt în prezent conectate la rețea, inclusiv două la instalația din Zaporizhzhia, care este în prezent controlată de Rusia.

Rafael Grossi a declarat că AIEA încă nu primește transmisiuni de date de la distanță de la sistemele sale de monitorizare instalate la defuncta centrală de la Cernobîl.

Săptămâna viitoare, Rafael Grossi urmează să viziteze centrala, pe care forțele rusești au ocupat-o imediat după invadarea Ucrainei, dar pe care au părăsit-o la 31 martie. El a declarat că va preda echipamente de monitorizare a radiațiilor și alte echipamente.

Rușii au distrus un laborator de monitorizare a deșeurilor radioactive

Amintim că forțele rusești au jefuit și distrus un laborator din apropierea centralei nucleare abandonate de la Cernobîl, care era folosit pentru monitorizarea deșeurilor radioactive, potrivit guvernului ucrainean.

Potrivit unei agenții guvernamentale ucrainene, laboratorul făcea parte dintr-o încercare finanțată de Uniunea Europeană de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor radioactive prin analiza la fața locului a mostrelor de deșeuri, precum și a ambalajelor folosite pentru eliminarea deșeurilor.

De asemenea, agenția guvernamentală a raportat că au fost scoase din laborator mostre de radionuclizi – atomi instabili care pot emite niveluri ridicate de radiații. Aceasta a transmis că speră că Rusia va folosi probele pentru „a se afecta pe sine, și nu lumea civilizată”.