Alertă în Ucraina. Monstrul adormit de la Cernobîl poate să se trezească și să arunce Europa în haos
- Ramona Rotaru
- 28 martie 2022, 15:45
Autoritățile din Ucraina au lansat avertizări cu privire la noi incendii izbucnite în pădurile din apropierea centralei de la Cernobîl. Momentan nu se poate acționa pentru lichidarea incendiilor deoarece zona se află sub ocuparea forțelor ruse. Incendiile pot avea consecințe grave, susțin oficialii ucraineni.
Incendii „masive” au izbucnit în pădurile din zona centralei nucleare de la Cernobîl, care este ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale invaziei în Ucraina. Autoritățile ucrainene au lansat avertizări cu privire la această situație, susținând că incendiile ar putea avea consecințe grave.
„În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecinţe foarte grave”, a scris duminică seara vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său Telegram.
Chiar dacă situația este una alarmantă, ucrainenii nu pot interveni pentru stingerea incendiilor, zona fiind controlată de forțele ruse.
„Cu toate acestea, acum este imposibil să controlăm şi să stingem incendiile în totalitate din cauza capturării zonei de excludere de către forţele ruse de ocupaţie”, a adăugat Vereşciuk.
Centrala de la Cernobîl se află sub controlul forțelor ruse încă din primele zile ale invaziei din Ucraina. În ceea ce privește securitatea centralelor nucleare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că situația a rămas neschimbată. Agenția a precizat, la finalul săptămânii trecute, că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.
Ce se întâmplă cu angajații de la Cernobîl
AIEA nu mai primește date directe de la centrala nucleară încă din 9 martie. Pe 21 martie, agenția și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de rotație a personalului. Aceștia susțin că nu au informații cu privire la momentul în care va avea loc următoarea rotație. Această criză a fost creată de bombardamentele rusești care au loc asupra punctelor de control din orașul Slavutych, unde locuiesc mai mulți angajați ai centralei. Atacurile din zonă i-a împiedicat pe aceștia să se deplaseze „spre sau dinspre centrală”.
Personalul care se află în aceste momente la centrala nucleară Cernobîl a sosit pe 20 martie. Ei au înlocuit personalul care se afla la centrală din prima zi a invaziei în Ucraina, când forțele ruse au preluat controlul asupra sitului.
Vineri, Agenţia de stat ucraineană pentru gestionarea zonei de excludere „a furnizat informaţii tehnice suplimentare detaliate despre Laboratorul Analitic Central din oraşul Cernobîl, despre care a declarat la începutul acestei săptămâni că a fost ^jefuit de prădători^”, a precizat AIEA.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că „în ultimele săptămâni şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situaţia dificilă cu care se confruntă personalul care operează instalaţiile nucleare ucrainene în care este prezentă armata rusă”. El a subliniat că „abilitatea acestora de a-şi îndeplini sarcinile importante fără presiuni nejustificate” este esențială pentru menținerea securității nucleare.