Un nou accident nucleară la Cernobîl?! Este alertă maximă. Rușii pun în pericol întreaga lume

Un nou accident nucleară la Cernobîl?! Este alertă maximă. Rușii pun în pericol întreaga lume sursa: arhivă EVZ

Soldații ruși care au ocupat zona centralei nucleare de la Cernobîl au distrus un laborator de cercetare a activității nucleare. Aici erau procesate deșeuri radioactive provenite din zona de excludere. Deși centrala nu mai este în funcțiune, situația din zonă este monitorizată cu atenție.

Trupele rusești care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl au distrus și jefuit un laborator de cercetare în valoare de 6 milioane de euro. Aici se aflau echipamente care nu mai există în altă parte a Europei. Laboratorul era folosit pentru procesarea deșeurilor radioactive din zona de excludere.

Informația a fost prezentată de Agenția de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere conform căreia, soldații ruși care ocupă centrala nucleară au „jefuit și distrus” un laborator.

Conform autorităților din Ucraina, rușii ar fi deteriorat echipamentele din laboratorul analitic central. Aici erau procesate o mulțime de deșeuri radioactive după cum se arată într-o comunicare a Agenției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o postare de pe o rețea de socializare, reprezentanții instituției au atras atenția că în acest laborator erau „probe și eșantioane de radionuclizi foarte activi”. Aceste probe, foarte periculoase, se află în mâinile trupelor rusești, au subliniat oficialii.

Conform sursei citate, pentru înființarea acestui laborator s-au cheltuit în jur de șase milioane de euro. Iar printre dotările sale se aflau mai multe „echipamente analitice valoroase” care nu sunt disponibile în altă parte în Europa.

Cernobîl

sursă: Pixabay

Ce se întâmplă la Cernobîl

Centrala nucleară de la Cernobîl este locul în care s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume, în anul 1986. Centrala nu mai este în funcțiune, în prezent, dar este monitorizată în permanență. Aceasta pentru a preîntâmpina un alt accident de natură nucleară.

După declanșarea războiului din Ucraina, trupele de ocupație din Rusia au capturat această zonă și i-au ținut pe angajați prizonieri. Ei s-au ocupat de gestionarea activității în această locație. Astfel, după ce soldații ruși au ocupat centrala nucleară Cernobîl, peste 64 de angajați au fost ținuți ostatici. Aceștia au fost eliberați după o lună în care au crezut că nu-și vor mai vedea familiile, relatează BBC și The Kyiv Independent. Au fost înlocuiți de 46 de angajați care au dorit să lucreze în centrală.

Fostul sit nuclear rămâne o mare preocupare pentru toată lumea, din cauza pericolului de accident nuclear. La începutul acestei săptămâni, parlamentul ucrainean a raportat că în apropierea centralei au izbucnit incendii de pădure. Acestea au fost detectate și prin intermediul imaginilor de satelit, capturate prin intermediul companiei Maxar.