Țzunami pe țărmul Mării Negre? Cât de plauzibil este ca un „val ucigaș” să lovească Constanța

Țzunami pe țărmul Mării Negre? Cât de plauzibil este ca un „val ucigaș” să lovească Constanțasursa foto: Mihai Soica

Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Fizică a Pământului, crede că un un ”val ucigaș”, de tip tzunami poate fi un pericol major pentru Drobogea. Istoria a consemnat un astfel de val imens, la 1901.

În contextul celor două mari cutremure care au zguduit Turcia, urmate de sute de replici, seismologul Mihai Diaconescu a spus că zona Dobrogea este ferită de astfel de fenomene naturale de dimensiuni foarte mari.

În Turcia, 55.200 de persoane au murit, și alte 129.000 au fost rănite de cutremurele din luna februarie 2023.

Doar că, a mai spus Diaconescu, un tzunami produs de un cutremur în Marea Neagră este perfect posibil, și ar afecta serios țărmul românesc.

”Dobrogea este ferită de zona Vrancea, dar nu este ferită de fenomenul tsunami la Marea Neagră care există, nu putem să-l negăm”, a comentat Diaconescu, care a participat la Constanța, la un simpozion care a avut ca temă, cutremurele din Dobrogea.

Un astfel de ”val ucigaș” s-a înregistrat acum 122, de ani, mai exact în anul 1901, la Mangalia, înălțimea acestuia având trei metri.

Cutremure mari nu sunt așteptate în Dobrogea

Chiar dacă până acum zona litoralului românesc a fost ferită de cutremure de mari dimensiuni, seismologul Mihai Diaconescu a spus că există câteva puncte sensibile, care sunt ținute sub observație permanentă.

Acestea sunt în Crimeea - Rusia, Sabla - Bulgaria sau nordul Turciei. Mai mult, între România și Ucraina, există un alt focar, undeva între Sulina și zona de vărsare a Nistrului în Marea Neagră, unde de-a lungul timpului au fost înregistrate cutremure cu magnitudinea de 5 sau 5,5 grade pe scara Richter.

”Un cutremur mare, de genul celui din 1940, ar zgudui bine Constanța, dar nu cred că ar afecta foarte tare, depinde de cum sunt construcțiile făcute. Asta este problema. Istoric, Constanța nu are pierderi de vieți omenești sau mari pagube materiale. Sunt câțiva răniți la cutremurul din 1940”, a mai spus Diaconescu.

Mitul despre ascunzătorile sigure

Deși autoritățile ne instruiesc ca în caz de cutremure mari să ne ascundem în locuri sigure, seismologul spune că toate aceste sfaturi, sunt de fapt niște mituri.

”Ei spun să te ascunzi sub o masă, dar când ai nouă etaje deasupra, ce masă trebuie să ai care să te protejeze?”, se întreabă retoric seismologul, informează adevărul.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News