Cutremur în Marea Neagră. Ce magnitudine a avut seismul, produs la primele ore la dimineții
- Iulia Moraru
- 9 martie 2023, 10:26
La primele ore ale dimineții de joi, 9 martie, un cutremur important s-a produs în Marea Neagră, potrivit anunțului făcut de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Potrivit înregistrărilor, seismul s-a produs la ora 7.01 la 10 kilometri adâncime și a avut magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter. Cei de la Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) au raportat seismul din această dimineață cu o magnitudine de 3.9. Mișcarea telurică s-a produs la 160 de km nord-vest de Samsun și la 120 km nord-est de Sinop, ambele orașe din Turcia.
Un cutremur major în Marea Neagră ar putea avea efecte dezastruoase și în România, în Dobogea de Sud. Zona are un nivel ridicat de seismicitate având în prezent 117 focare. 88% dintre cutremurele înregistrate la noi în țară au avut loc în această zonă.
Cutremurele din Marea Neagră nu sunt un motiv de îngrijorare
Și în 2011 a mai avut loc un cutremur în Marea Neagră, cu o magnitudine de 4,3 grade. Atunci, directorul științific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, declara că aceste activități ale pământului sunt normale, iar cutremurele din mare nu anunță de fapt nimic deosebit.
Cel mai puternic seism din Marea Neagră a avut loc în anul 1901, având o magnitudine de 7,2 pe Richter. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.
S-a simțit atunci până în Bulgaria, Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Specialiștii spun că falia Shabla produce cutremure cam o dată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7.5.
Seismul a dus atunci la formarea unui tsunami, iar mai multe sate din Mangalia au fost distruse, înregistrându-se pagube semnificative. De asemenea, a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini cuprinse între 5.5 și 6 grade pe scara Richter. Acestea au afectat zona Dobrogei până în anul 1905.
Și provincia bulgărească Dobrici a fost grav afectată de valurile tsunami. În mai multe localități, printre care și Balcic, casele au fost luate de șuvoaiele de ape formate în urma mișcării telurice, potrivit Fanatik.