Avertizare de tsunami după un cutremur puternic de 7,2 care a lovit arhipelagul coastei Vanuatu din Pacific

Avertizare de tsunami după un cutremur puternic de 7,2 care a lovit arhipelagul coastei Vanuatu din Pacific Sursa foto: Pixabay

Un cutremur cu magnitudinea 7,2 s-a produs la 40 km de orașul Port-Olry din Vanuatu, a anunțat duminică United States Geological Survey (USGS). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 27 de km.

Cutremur de 7,2 grade pe Inelul de Foc al Pacificului. Locuitorii înspăimântați au fugit în zone mai înalte, temându-se de un tsunami după cutremurul cu magnitudinea de 7,2, care a avut loc duminică seara, chiar în largul coastei Vanuatu.

„Valuri tsunami care pot depăşi cu 0,3 metri până la un metru nivelul obişnuit al mareelor ar putea afecta coasta statului Vanuatu”, a precizat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific.

Cutremurul de mică adâncime a avut loc în jurul orei 23:30, ora locală (1230 GMT), la aproximativ 27 de kilometri (17 mile) adâncime, potrivit US Geological Survey.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vanuatu face parte din „Inelul de foc” al Pacificului

În Vanuatu locuiesc aproximativ 280.000 de persoane și este predispus la dezastre naturale, având o jumătate de duzină de vulcani activi, precum și ciclonii și cutremurele regulate. Se află pe „Inelul de foc” al Pacificului, arcul de falii seismice din jurul Oceanului Pacific, unde cutremurele și vulcanii sunt frecvente.

Agenția Națională de Management al Urgențelor din Noua Zeelandă a declarat că nu mai există nicio amenințare de tsunami pentru țara sa. Vanuatu face parte din „Inelul de foc” al Pacificului, unde plăcile tectonice se confruntă cu o activitate seismică frecventă.

Inelul de Foc este o regiune din Pacific care găzduiește peste 450 de vulcani, inclusiv trei dintre cei mai activi patru vulcani din lume - Muntele St. Helens din SUA, Muntele Fuji din Japonia și Muntele Pinatubo din Filipine.

90% dintre cutremurele din lume au loc în Inelul de Foc și 80% dintre cele mai mari cutremure din lume

Inelul de 40.0000 de kilometri în formă de potcoavă face bucle din Noua Zeelandă până în Chile, trecând prin coastele Asiei și Americii.

Insulele Solomon, la nord de Vanuatu, au fost lovite, de asemenea, în noiembrie de un cutremur cu magnitudinea de 7,0, dar nu sau raportat daune.

În 2018, un cutremur de 7,5 grade și un tsunami ulterior pe insula Sulawesi din Indonezia au provocat peste 4.300 de oameni morți şi dispăruți. Vanuatu este clasată ca una dintre țările cele mai susceptibile la dezastre naturale, cum ar fi cutremure, daune provocate de furtuni, inundații și tsunami, conform Raportului anual privind riscurile mondiale, relatează Mirror.