Deficitul de colectare a TVA în România, de cinci ori mai mare decât media UE

Deficitul de colectare a TVA în România, de cinci ori mai mare decât media UEMajorarea TVA Sursa Foto: Arhiva EVZ

Gradul de colectare al TVA-ului este un alt capitol la care România eșuează. De fapt, statisticile plasează țara noastră pe ultimul loc în privința capacității de colectare a Taxei pe Valoarea Adăugată.

Bugetul de stat pierde anul aproximativ 9 miliarde de euro. Sumă care ar putea înjumătăți deficitului bugetar dacă gradul de colectare al TVA-ului ar crește până la media Uniunii Europene.

Deficitul de colectare al TVA-ului este 36,7%

Profesorii de economie de la Universitatea Babeș-Bolyai sunt de părere că nivelul fraudelor este atât de mare încât, ANAF, cel puțin pentru moment, nu poate face nimic pentru a corecta această situație. Însă odată ce procesul de digitalizare este finalizat sunt șanse foarte mari ca procesul de colectare a TVA-ului să se îmbunătățească.

Studiul demarat de profesorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj Napoca evidențiază faptul că bugetul de stat pierde an de an circa 9 miliarde de euro. Și asta pentru că nu colectăm într-o proporție de 100% Taxa pe Valoare Adăugată.

În urmă cu doi ani, România a avut un deficit de colectare de 36,7%, potrivit Eurostat. Un procent care ne trimite la coada clasamentului în contextul în care media UE este de 5,3%.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Media UE este de 5,3%

Profesorul universitar Levente Szasz atrage atenția asupra faptului că în pofida demersurilor inițiate de autorități, în perioada 2017-2021, deficitul a crescut în loc să scadă. În situația în care gradul de colectare a TVA-ului ar atinge și la noi în țară media europeană, deficitul bugetar actual s-ar înjumătății.

Motivele care stau la baza gradului scăzut de colectare a TVA-ului sunt mai multe și constau în intrarea în insolvență a unor societăți comerciale sau intrarea în faliment. Dar, adăugă economiștii, entitățile juridice au la dispoziție destule mecanisme pentru a evita plata TVA-ului.

ANAF: Gradul de colectare al TVA-ului este de 83%

Profesorul Nagy Balint explică la rândul lui că economia neagră din țara noastră atinge în momentul de față cote alarmante. Comercianții aleg în continuare să efectueze plăți fără a le factura.

Economiștii consideră că finalizarea procesului de digitalizare ar trebuie să îmbunătățească și gradul de colectare al TVA-ului deoarece firmele vor putea fi controlate mult mai ușor.

ANAF a transmis că gradul de plată voluntară a TVA a crescut constant în ultimii ani, ajungând până la 83% în ultimele zece luni, potrivit stirileprotv.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News