Optimismul Guvernului, contrazis de date oficiale. Urmează un an complicat pentru economie

Optimismul Guvernului, contrazis de date oficiale. Urmează un an complicat pentru economie Bani pentru afaceri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa și Statele Unite se vor confrunta anul viitor cu previziuni sumbre în ceea ce privește economia. De acest avertisment nu scapă nici România, în ciuda scenariile optimiste oferite de Guvern.

Discuțiile de la noi din țară se concentrează în acest moment pe viitoarele creșteri de pensii și salarii. Cu toate acestea, restul lumii privește cu îngrijorare ceea ce va urma în anul viitor pentru economie.

Restul țărilor încearcă să limiteze anumite cheltuieli pentru economie

Specialiștii în economie spun că abia pe finalul anului viitor ar putea exista condiţiile pentru creşterea alocărilor bugetare. La noi se vorbește de cheltuieli masive pentru întreg anul 2024. Politicienii României susțin că fonduri uriaşe ar urma să vină la bugetul statului din diminuarea evaziunii la TVA.

Această idee este însă contrazisă de statistici. Taxa pe valoarea adăugată este o taxă specifică consumului. Se pare că 80% din cetăţenii acestei ţări fac cumpărături de la marile lanţuri de magazine şi primesc bon. În acest sector, evaziunea TVA ajunge astfel la zero. 80% din veniturile statului vin de la populaţie şi doar 20% de la firme. Asta pentru că majoritatea sunt companii mari, internaţionale care plătesc impozitul pe dividente, în ţara de origine.

Ne puteți urmări și pe Google News

O astfel de măsură ar funcţiona în Germania unde veniturile la bugetul de stat sunt 50% de la populaţie şi 50% de la companii.

Așadar singura variantă plauzibilă rămâne ca statul să reducă drastic cheltuielile publice. Însă, este greu de crezut, având în vedere că vine un an electoral.

Previziuni sumbre pentru economie

Anul electoral blochează reducerea drastică a cheltuielilor

Numărul insolvențelor la nivel mondial va crește cu +6% în 2023 și cu +10% în 2024. Se estimează că și firmele din România vor avea dificultăți din cauza menținerii dobânzilor la un nivel ridicat.

Potrivit celui mai recent Raport Global de Insolvență realizat de Allianz Trade, scăderea rezervelor de numerar și înrăutățirea profitabilității pun multe sectoare în pericol.

Recesiunea veniturilor corporațiilor se amplifică pe fondul unei puteri de stabilire a prețurilor mai scăzute și al cererii globale mai slabe. Începând cu trimestrul doi al acestui an, scăderea veniturilor s-a extins în toate regiunile pentru prima dată de la jumătatea anului 2020, înregistrând o scădere de -1,9% de la un an la altul. Ca urmare, pozițiile de lichiditate se înrăutățesc rapid, fiind foarte puțin probabil să se îmbunătățească înainte de 2025:

„Companiile au încă o cantitate considerabilă de numerar în exces, respectiv 3,4 miliarde EUR în zona euro și 2,5 miliarde USD în SUA. Cu toate acestea, rezervele de numerar rămân concentrate preponderent în companiile mari, în sectorul tehnologic și în consumul discreționar. În general, majoritatea companiilor nu își pot crește aportul de numerar prin operațiuni în contextul unei creșteri economice mai scăzute pentru mai mult timp. Per total, ne așteptăm la două accelerări ale insolvențelor globale, cu +6% în 2023 și +10% în 2024, după +1% în 2022.”, Aylin Somersan Coqui, CEO Allianz Trade.

Previziuni sumbre la nivel global pentru economie

În contextul actual economic global, previziunile specialiștilor sunt împărțite între o încetinire accentuată a creșterii în SUA și riscul unei recesiuni europene, reflectând complexitatea și volatilitatea situației.

Datele recente au arătat o posibilitate de încetinire marcată a economiei americane:

„După surpriza creșterii de 4,9% a PIB-ului în trimestrul al treilea - nivelul cel mai rapid de după trimestrul 4 din 2021, ritmul trimestrului al patrulea ar putea ajunge la 1%, potrivit estimărilor noastre, și la 2,1% potrivit indicatorului publicat de Atlanta Fed”, precizează Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România.

Rezervele adunate în anii anteriori sunt pe sfârșite. Încrederea consumatorilor măsurată de Universitatea din Michigan a coborât la 60,4 puncte, minimul ultimelor 6 luni. Ritmul de creștere a veniturilor salariale încetinește, ajungând la 4,1% anual. În același timp, inflația persistă la niveluri apropiate de avansul veniturilor, limitând avansul puterii reale de cumpărare.