Cristian Ghinea acuză și cere măsuri fiscale. ANAF doar mimează

Cristian Ghinea acuză și cere măsuri fiscale. ANAF doar mimează

Fostul ministru al Investițiilor Europene propune reformarea sistemului actual. „Soluţia e simplă - trebuie reformat sistemul care consumă resurse degeaba şi mai trebuie digitalizată ANAF, reformă pe care USR a introdus-o în PNRR cu tot cu finanţare”.

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul condus de Florin Cîțu, critică ANAF.

Politicianul, care este coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, spune că Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), care funcţionează în cadrul ANAF, este "total ineficientă" şi "doar mimează" lupta cu evaziunea fiscală.

„Soluția este simplă”

Fostul ministru al Investițiilor Europene propune reformarea sistemului actual.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Soluţia e simplă - trebuie reformat sistemul care consumă resurse degeaba şi mai trebuie digitalizată ANAF, reformă pe care USR a introdus-o în PNRR cu tot cu finanţare”.

Ghinea spune că PSD şi PNL amână reforma,  pentru că n-au niciun interes să înlocuiască actualul sistem vechi, specific secolului 20.  „În schimb, îi auziţi foarte des pe politicienii de la aceste două partide sau pe comentatorii de la posturile tv plătite din bani publici, cu justificarea că "nu se vrea, domnule", adaugă coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR într-un comunicat trimis presei.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi studiu

Cristian Ghinea, Facebook

Evaziune de 48 miliarde de euro în ultimii doi ani

Cristian Ghinea susține că evaziunea fiscală continuă într-o formă amplă și că numai în ultimii doi ani s-a făcut evaziune cu 48 miliarde de euro. În 2023, au fost 25-30 miliarde de euro în plus, ceea ce ar duce la o evaziune fiscală de aproximativ 80 miliarde de euro, comisă de la ultimele alegeri parlamentare din 2020.

Deficitul bugetar al țării, de 100 miliarde de lei, ar fi putut fi acoperit dacă statul român ar fi recuperat jumătate din banii pierduți prin evaziune fiscală.

De asemenea, politicianul spune că ar exista bani și pentru creșterea de pensii.

Marcel Boloș blochează reformele

În comunicatul coordonatorului Departamentului de Politici Publice al USR mai scrie că Marcel Boloș, ministrul de Finanțe de la PNL, și cu Ionuț Misa, directorul DGAMC, blochează reformele necesare pentru eliminarea evaziunii fiscale.

"Marcel Boloş, ministrul de Finanţe, în loc să pună în aplicare soluţia simplă şi corectă, vine cu o aberaţie, deconspirându-şi încă o dată limitele gândirii de popă securist: „Românii care denunţă evazioniştii ar putea primi o parte din valoarea fraudei", spune Ghinea, potrivit Știripesurse.

Inclusiv fostul director SRI, Eduard Hellvig, l-a criticat pe Marcel Boloș, susținând că „ideea anunțată la televizor, fără calculele care să o întemeieze, e un balon de încercare să testeze apele reci ale deficitului de încasare cu vârful degetelor, că tinde spre un sistem cu mai multă subiectivitate umană în procesul de colectare, iar democrația ar trebui să se bazeze pe Finanțe puternice, nu pe neputință ascunsă și invitație populistă la delațiune”.