Turnul din Dubai, acoperisul lumii

Turnul din Dubai, acoperisul lumii

Cladirea in constructie a depasit deja turnul Taipei 101 si va mai creste cu 20 de etaje.

Cladirea zgarie-nori Burj Dubai, preconizata a fi terminata anul viitor, a devenit, sambata, cel mai inalt imobil din lume, avand in prezent o inaltime de 512,1 metri.

Turnul a surclasat, astfel, blocul zgarie-nori din Taiwan - Taipei 101, cu o inaltime de 508 metri, care a detinut suprematia din 2004.

Compania de stat Emaar Properties, care se ocupa de ridicarea constructiei, spune ca turnul se va opri undeva la  peste 693 de metri.

La terminarea lucrarilor, pentru ridicarea Burj Dubai se vor fi folosit 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 de tone de otel si 142.000 de metri patrati de geamuri.

Cost total: un miliard de dolari. „Este o realizare a omenirii fara egal”, a declarat Mohammed Ali Alabbar, presedintele consiliului de administratie al companiei Emaar.

Un cartier la poale

Emaar Properties si-a propus ca turnul din centrul comercial al Emiratelor Arabe Unite, a carui constructie a inceput la 21 septembrie 2004, sa devina cea mai inalta cladire din lume. Printre criteriile luate in considerare se numara inaltimea ultimului etaj locuibil, acoperisul si varful turlei (antenei).

Deocamdata, Burj Dubai are 141 de etaje, insa antreprenorii vorbesc despre peste 160 de etaje. In impunatoarea cladire vor exista, de asemenea, 56 de ascensoare, apartamente de lux, magazine, piscine, apartamente destinate exclusiv corporatiilor si o platforma panoramica la etajul 124.

Nu in ultimul rand, Burj Dubai va include si primul hotel decorat de creatorul italian de moda Giorgio Armani. Cladirea este piesa de rezistenta a unui proiect impresionant, in valoare de 20 de miliarde de dolari: un nou cartier - Downtown Burj Dubai, care va cuprinde 30.000 de apartamente si cel mai mare centru comercial din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News