Turismul reclamă ajutorul prea slab, în comparație cu alte țări
- Iuliu Vlădescu
- 3 februarie 2021, 08:44
Asociația patronală Exceltur apreciază programele ERTE, dar solicită contribuții directe și nerambursabile, printre alte măsuri
DIARI DE TARRAGONA (Spania), 1 februarie 2021 - Ajutorul acordat sectorului turistic din Spania a fost caracterizat prin „slăbiciune”, conform alianței turistice Exceltur, care îl compară cu cele din alte țări europene cu o pondere mai limitată a turismului în PIB și care au promovat contribuții nerambursabile directe, printre alte măsuri.
Exceltur subliniază, de exemplu, că în Italia - unde turismul reprezintă 13% din PIB (12,4% în Spania) - a fost aprobată o compensație nerambursabilă între 10 și 20% din scăderea veniturilor companiilor din sector , la care trebuie adăugată o subvenție de 2.000 de euro pe companie, tot nerambursabilă.
Înainte de începutul verii, țara transalpină a aprobat un bonus turistic de 500 de euro pentru italieni, în funcție de venituri, pentru a încuraja cheltuielile turistice în interiorul țării și a stimula sectorul, pe lângă suspendările fiscale și ale contribuțiilor la asigurările sociale.
În Franța, cu o pondere a turismului în PIB de 7,4%, a fost aprobat un fond de solidaritate, nerambursabil, cu un ajutor de 1.500 de euro, plus altul cuprins între 2.000 și 10.000 de euro pentru companiile din sectoarele prioritare, printre care se numără turismul și ospitalitatea.
Pentru turism, s-a stabilit scutirea de contribuții de asigurări sociale în timpul închiderii unităților (din martie până în iunie), anularea taxelor pentru utilizarea domeniului public și amânarea perioadelor de impozitare, fără penalități sau dobânzi de întârziere, pentru companiile afectate de carantine și de restricțiile de noapte.
În Olanda - turismul înseamnă 4,4% din PIB - a fost aprobată o rambursare unică de 4.000 de euro pentru IMM-urile care au pierdut mai mult de 30% din cifra de afaceri, iar pentru lunile iunie-septembrie rambursarea între 1.000 și 50.000 de euro a cheltuieli fixe, cu maximum 90.000 de euro pentru fiecare perioadă de trei luni.
Din noiembrie, acest program de acoperire a costurilor fixe a fost extins astfel încât antreprenorii din sectorul ospitalității care au fost nevoiți să închidă au primit 2,75% din cifra de afaceri, ceea ce reprezintă o medie de 2.500 de euro, potrivit informațiilor colectate de Exceltur.
În Germania, cu o pondere a sectorului în PIB de 3,9%, TVA pentru restaurante a scăzut de la 19% la 5%, iar statul finanțează sectoarele cele mai afectate de carantină cu 11.000 milioane pe lună fonduri nerambursabile, prin acoperirea ajutorului pentru acoperirea costurilor fixe, cu o rambursare de 75% din cifra de afaceri pentru companiile cu până la 50 de angajați.
În plus, pentru întreprinderile cu până la 5 angajați există plăți unice de până la 9.000 de euro timp de 3 luni și până la 15.000 de euro dacă afacerea are până la 10 angajați.
În Regatul Unit - unde turismul reprezintă 3,2% din PIB - TVA pentru hoteluri și restaurante a fost redusă de la 20 la 5% și au fost stabilite subvenții între 10.000 și 25.000 de lire sterline pentru fiecare proprietate. O altă subvenție în numerar între 1.000 și 1.500 de lire sterline a fost, de asemenea, convenită pentru fiecare trei săptămâni în care compania este închisă și 3.000 de lire pe lună pentru fiecare afacere care a fost închisă din octombrie.
În domeniul barurilor și restaurantelor, șapte țări au anunțat ajutor direct pentru acest sector, potrivit Competur - o alianță formată din Hostelería de España și Cerveceros de España - care estimează aceste pachete la peste 85.000 de milioane și critică faptul că în Spania planurile guvernamentale nu includ subvenții directe pentru a compensa declinul activității.
Pe lângă țările menționate deja, Competur vorbește despre România, unde s-au convenit subvenții pentru 20% din cifra de afaceri din 2019; și Danemarca, cu aproape 100 de milioane pentru a sprijini barurile și restaurantele cu restricții orare, pe lângă alte 107 milioane pentru companiile afectate de restricțiile pentru Covid și alte 94 de milioane de euro pe lună aprobate în decembrie.
Traducere RADOR