Turcia, record istoric la exportul de fructe și legume

Turcia, record istoric la exportul de fructe și legume Turcia, record istoric la exportul de fructe și legume / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Turcia a înregistrat, anul acesta, un record istoric la exportul de fructe și legume, cu o valoare de peste două miliarde de dolari doar în primele opt luni.

Sectorul fructelor și legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie, scrie publicația turcă Haberler.

Turcia, record istoric la exportul de fructe și legume

În primele opt luni ale acestui an, sectorul fructelor și legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie.

Vicepreședintele Asociației Exportatorilor din Regiunea Egeea, Hayrettin Ucak, a subliniat că în primele două trimestre ale acestui an s-au înregistrat cifre impresionante. Acestea sunt în concordanță cu obiectivele programului de export pe termen mediu, stabilit pentru perioada 2024-2026.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, din veniturile de cinci miliarde de dolari estimate pentru finalul acestui an, sectorul fructelor și legumelor proaspete a atins peste două miliarde în primele opt luni.

Rusia, Germania și România - țările către care sunt făcute cele mai importante exporturi

Din cele 2,05 miliarde de dolari obținute din exporturi de sectorul fructelor și legumelor proaspete, 588 de milioane au provenit din Rusia, țară care deține cea mai importantă cotă ca importator.

Cu o creștere de 42% a importurilor, Germania se află pe locul doi, aducând venituri de 241 milioane de dolari, de la nivelul de 170 de milioane de dolari.

După ce în perioada ianuarie-august 2022 Turcia a exportat în România fructe și legume proaspete în valoare de 136 de milioane de dolari, în perioada similară a anului în curs a exportat în valoare de 196 de milioane de dolari, cu o creștere de 46%.

(Sursă: Agenția de presă İhlas; Traducere Florin Matei, RADOR)