Evenimentul Zilei > International > Turcia deschide robinetul cu refugiați spre Europa
Turcia deschide robinetul cu refugiați spre Europa

Turcia deschide robinetul cu refugiați spre Europa

Un înalt responsabil turc a precizat că autoritățile de la Ankara nu-i vor mai opri pe refugiații sirieni să ajungă în Europa, pe cale terestră sau maritimă.

Tensiunea dintre Turcia și Siria a atins, joi, în regiunea Idlib, cote maxime, după ce 33 de soldați turci au fost uciși și alți 30 au fost răniți, unii dintre ei grav, în urma atacurilor aeriene ale armatei siriene.

Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei turcești Hatay, care se învecinează cu Siria, a declarat că răniții au fost evacuați în Turcia.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a prezidat o reuniune extraordinară a Consiliului de securitate națională din Ankara.

Erdogan a reiterat că prezența turcă în Siria este în conformitate cu acordul de la Adana, semnat de Damasc și Ankara, în 1998, potrivit căruia Siria este angajată să lupte contra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În cadrul acestui acord, Turcia își poate exercita dreptul legitim de a interveni pe teritoriul sirian în cazul în care Damascul nu își îndeplinește obligațiile.

În paralel cu confruntările militare de pe teren, au avut loc joi, la Ankara, discuții între turci și ruși cu privire la situația din Idlib, care a devenit epicentrul unui conflict militar între sirieni și aliații ruși pe de o parte, și Turcia și grupările rebele siriene pe care le sprijină, pe de altă parte.
Până în prezent, aceste negocieri diplomatice nu au dat rezultat.

Într-un comunicat emis joi seară, președinția turcă a declarat că va continua operațiunile de la sol și aeriene împotriva armatei siriene, ca represalii pentru moartea soldaților turci.

Toate pozițiile cunoscute ale regimului (sirian) au fost țintite de unitățile noastre terestre și aeriene, a declarat directorul de comunicații al președintelui, Fahrettin Altun, într-un comunicat. „Soldații noștri valoroși s-au răzbunat”, a spus el.

Potrivit Middle East Eye, Turcia a decis să-și deschidă granițele cu Siria în sud-vestul țării pentru următoarele 72 de ore pentru a permite refugiaților sirieni, care se refugiază de bombardamente, să ajungă în Europa.

Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat un înalt oficial turc, a informat sursa citată.

Decizia a fost luată în urma reuniunii președintelui Erdogan cu Consiliul național de securitate, joi seara.

De la începutul ofensivei siriene și aliatului său rus în regiunea Idlib, în decembrie 2019, aproximativ un milion de oameni au fost strămutați în apropierea graniței cu Turcia.