Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Tulburătoarele profeții despre 2022, făcute de un englez acum 100 de ani. Istoria secretă
Tulburătoarele profeții despre 2022, făcute de un englez acum 100 de ani. Istoria secretă

Tulburătoarele profeții despre 2022, făcute de un englez acum 100 de ani. Istoria secretă

Arta prezicerii nu e la îndemâna oricui, dar un scriitor englez a reușit să ”vadă” acum exact o sută de ani cum va fi lumea în 2022.

Autorul englez W.L. George (1882-1926) a fost un adevărat vizionar când și-a imaginat lumea uimitoare și remarcabilă a anului 2022. Născut la Paris, George a învățat limba engleză abia la vârsta de 20 de ani, în 1905, când s-a stabilit în Londra. A scris zeci romane de succes comercial, dar și apreciate de critici, majoritatea ”atinse” de teorii astăzi foarte moderne, egalitatea femeii cu bărbatul, drepturile clasei muncitoare.

În 1922, într-un articol de o pagină întreagă din New York Herald, el a făcut câteva prognoze uluitoare – și este aproape înfricoșător cât de mult a avut dreptate. E nu a profețit doar schimbări tehnologice, ci și unele de mentalități, unele greu de intuit chiar și în urmă cu câteva decenii.

Iată câteva dintre profețiile lui George de acum un secol:

• „Bănuiesc că zborul comercial va fi devenit complet obișnuit. Nava de pasageri va supraviețui pe coastă, dar va fi dispărut de pe rutele principale și va fi înlocuită cu convoaie zburătoare, care ar trebui să acopere distanța dintre Londra și New York în aproximativ 12 ore.”

• „Oamenii anului 2022 probabil nu vor vedea niciodată un cablu întins pe cer: este practic sigur că telegrafia fără fir și telefoanele fără fir vor fi zdrobit sistemul cu cablu cu mult înainte de încheierea secolului.”

• „Cărbunele nu se va epuiza, dar rezervele noastre se vor diminua serios, la fel și cele de petrol. Una dintre problemele lumii, peste un secol, va fi lipsa de combustibil, dar este posibil ca până în acel moment o mare cantitate de energie să fie obținută din maree, de la soare, probabil din radiu și alte forme de energie radială, în timp ce energia atomică va fi valorificată.”

• „Filmele vor fi mai atractive, cu mult înainte de 2022 vor fi înlocuite cu kinefonul, care acum există doar în laborator. Aceasta înseamnă că figurile de pe ecran nu numai că se vor mișca, dar vor avea culorile lor naturale și vor vorbi cu voci obișnuite.”

• „Multe clădiri aflate acum în picioare vor fi păstrate. Este de imaginat că ansamblul Capitoliul de la Washington, multe dintre universități și biserici vor rămâne peste o sută de ani și că acestea vor fi, aproape nemodificate, păstrate prin tradiție.”

• „În mod firesc, munca gospodăriei, care se reduce pe zi ce trece, în 2022 va fi mult mai uşoară. Cred că cea mai mare parte din curățenia necesară astăzi într-o casă va fi eliminată. În primul rând, prin dispariția cărbunelui din toate locurile unde va fi electricitate, nu va mai fi fum, poate nici măcar cel al tutunului.”

• „În al doilea rând am o viziune asupra pereților, a mobilierului și a tapeturilor din papier-mache mai mult sau mai puțin comprimat, legate cu alamă sau cu bandă de-a lungul marginilor. Astfel, în loc să-și frece podelele, anul 2022 va deșuruba marginile de alamă sau va desface benzile și va dezlipi suprafața murdară a podelei sau a perdelelor.”

• „Este de imaginat, deși nu sigur, că în 2022 se poate lua o masă completă sub formă de patru pastile. Acest lucru nu este în întregime vizionar; Sunt convins că vor mai exista corned beef hash și plăcintă cu dovleac.”

• „Copilul este susceptibil să fie preluat de stat, nu doar ca școlar, ci hrănit și îmbrăcat, iar la sfârșitul pregătirii sale va fi plasat într-un post adecvat abilităților sale.”

• „Este practic sigur că în 2022 aproape toate femeile vor fi renunțat la ideea că sunt în primul rând „creatoare de bărbați”. Cele mai multe femei în formă vor urma apoi o carieră individuală. Toate pozițiile le vor fi deschise și multe femei se vor fi ridicat la înălțime.”

• „Anul 2022 va vedea probabil un număr mare de femei în Congres, foarte multe în justiție, multe în posturi de serviciu public și poate unele în cabinetul președintelui. Dar este puțin probabil ca femeile să fi atins egalitatea cu bărbații.”

• „Căsătoria va mai exista așa cum este astăzi, pentru că omenirea are un gust inveterat pentru instituție, dar divorțul va fi probabil la fel de ușor peste tot precum este în Nevada.”

• „Bănuiesc că acele războaie care vor veni vor deveni oribile dincolo de concepția mea, cu noi gaze otrăvitoare, flăcări instingibile și nori de fum rezistenti la lumină. În acele războaie, bomba avioanului va părea la fel de învechită ca și astăzi securea.”

• „În ceea ce priveşte Statele Unite în special, este probabil ca ţara să fi ajuns la o soluţionare completă, cu o populaţie de aproximativ 240.000.000 de locuitori. Ideea de Nord și Sud, Est și Vest aproape că a dispărut.”

• „În 2022, literatura americană va fi o literatură de cultură. Bătălia se va termina și cenzura va fi oprită. Nu vor mai exista lucruri pe care nu le poți spune și lucruri pe care nu le poți gândi. Fără îndoială că vor fi în 2022 oameni care gândesc așa cum ar fi crezut în 1922, sau chiar puțin mai devreme, dar va prevala un mare liberalism al minții.”

• „Americanii vor fi mai puțin întreprinzători și mult mai iubitori de plăcere. Se vor fi răzvrătit împotriva orelor lungi; șansele sunt ca în 2022 puțini oameni să lucreze mai mult de șapte ore pe zi, dacă nu mai puțin. Efectul acestui lucru, care sunt sigur că sună regretabil pentru mulți dintre cititorii mei, va fi, în opinia mea, bun.”

 

 

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: