Românii se vor îmbăta cu apă rece din 2022. Prețurile la alcool urmează să crească semnificativ. Ce sortimente vor suferi mari schimbări

Românii se vor îmbăta cu apă rece din 2022. Prețurile la alcool urmează să crească semnificativ. Ce sortimente vor suferi mari schimbări sursa: arhivă EVZ

Și alcoolul se va scumpi începând cu prima zi a anului viitor. Prețurile la bere și vin spumant urmează să crească semnificativ, din cauza majorării accizelor.

Noi scumpiri la începutul anului 2022 și în privința băuturilor alcoolice. Prețurile vor crește de la 1 ianuarie, iar majorările vizează și berea, și vinurile spumante. Valoarea accizelor va creşte anul viitor la aproape toate categoriile de produse. Excepţie vor face doar ţigările. În acest caz nivelul accizelor rămâne la 563,97 lei pentru 1.000 de bucăţi.

Acciza la bere urmează să crească în anul 2022 la 3,77 lei/hl/1 grad Plato, de la 3,64 lei. De asemenea, bere produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl taxa a fost stabilită la 2,08 lei, în creştere de la 2,01 lei, conform datelor făcute publice de Ministerul Finanţelor.

Cum se vor calcula alte accize la servicii și bunuri ce sunt esențiale

Totodată, acciza la vinurile spumante va fi de 54,14 lei pe hl de produs, faţă de 52,26 lei, iar la alcoolul etilic produs de micile distilerii – 1.889,44 lei, de la 1.823,96 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La electricitate utilizată în scop comercial noile accize aplicabile de anul viitor vor fi de 2,71 lei//MWh faţă de 2,61 lei în prezent, iar la electricitate utilizată în scop necomercial de 5,42 lei/MWh, faţă de 5,23 lei/MWh.

Şi benzina, şi motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2022, în condiţiile în care accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an, conform prevederilor legale.

Ce se precizează în Codul Fiscal legat de creșterea prețurilor

„Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”, este prevederea din Codul Fiscal care face referire la ajustare.