După foamete, scumpiri şi lipsa energiei, mai vine o criză peste noi. Fără acest lichid-cheie vom muri. Românii nu scapă
- Antonia Hendrik
- 2 noiembrie 2021, 06:59
Românii sunt îngroziți de iarna care bate la uşă din cauza scumpirilor la alimente, a facturilor la energie, gaze şi a impozitelor. Dar nu e totul, experții vin cu un anunț şi mai îngrozitor: vom avea o criză a apei cât de curând.
Cum ne va afecta lipsa apei
Potrivit ANAR, printre efectele imediate se numără ”creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide; mărirea în intensitate și durată a secetelor; accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.”, se mai arată în mesaj.
Şi continuă: ”Pe termen lung, pot schimba distribuția speciilor acvatice, crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive. În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiștii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare și adaptare la schimbările climatice”, conform ANAR.
Şi parcă nu aveam destule probleme existențiale, Austria vine un semnal de alarmă care pur şi simplu pare rupt dintr-un scenariu de film horror cu privire la o criză a energiei: vom rămâne în beznă!
Mai precis, Viena atrage atenția asupra unui risc, informând populația despre un posibil Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică: Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria. Mai mult, forțele armate desfășoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-media despre ”blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.
Economist: În România nu vor fi vremuri foarte bune
Profesorul de economie Mircea Coșea transmite, de asemenea, un avertisment major cu privire la o criză alimentară care ne afecta şi pe noi: Este o pre-perioadă pentru ceea ce numim criza alimentară care se va declanșa. Iată că se declanșează mai devreme, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea la un post de televiziune.
”Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a mai declarat Mircea Coșea.
200 de milioane de persoane, la un pas de foamete acută
Pandemia de coronavirus riscă să declanșeze o criză mondială a alimentelor, mai ales în regiunile sărace ale planetei, unde hrana şi alimentele de bază devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut, scrie The Guardian.
Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020, a avertizat Agnes Kalibata, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda.
Conform unui raport global privind crizele alimentare, 200 de milioane de persoane au fost încadrate la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19, mai spune sursa menţionată.