Tulburări la Moscova din cauza furiei care se manifestă în toate sectoarele societății ruse după masacrul recruților

Tulburări la Moscova din cauza furiei care se manifestă în toate sectoarele societății ruse după masacrul recruților Sursa foto: Kremlin

Cei mai mulți dintre soldații uciși în Makiivka erau din Samara, unde au avut loc mitinguri de omagiu spontan. Rusia ridică numărul morților la 89; Ucraina vorbește despre 400.

Anul Nou nu a început în Rusia așa cum plănuise Kremlinul, iar ecoul clopoțeilor de Revelion din Piața Roșie a răsunat în îndepărtata regiune Donețk sub forma unor explozii mortale, luând cu sine zeci de rezerviști ruși în orașul Maviika, oameni mobilizaţi pentru a sprijini campania din Ucraina.

Unda de șoc, departe de a trece neobservată, a avut un impact deplin în birourile înaltului comandament și în mass-media rusă, ridicând întrebarea cum s-ar putea produce o nenorocire de o asemenea amploare într-una din pozițiile unei armate atât de experimentate precum cea rusă. 

Oficial, Ministerul rus al Apărării a ridicat numărul deceselor la 89, ceea ce ar putea fi departe de adevăr, potrivit presei ruse. Mass-media a dat vestea, de îndată ce s-a întâmplat, fără niciun filtru, în timp ce la televiziunea din țară apar comentatori și experți care deplâng cele întâmplate și cer explicații, dând la o parte cortina controlului guvernamental.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeași țară, au avut loc deja numeroase adunări spontane de rude și cetățeni anonimi care depun flori și spun rugăciuni pentru cei căzuți, majoritatea fiind din regiunea Samara, pe malul râului Volga. Aceștia nu erau soldați profesioniști, ci bărbați care au fost mobilizați ca urmare a decretului prezidențial din septembrie şi poate din acest motiv au venit critici din toate sectoarele societății, inclusiv din partea Dumei sau din a Camerei Inferioare a Rusiei.

Serghei Mironov, liderul partidului Rusia Justă din Parlamentul Rusiei, a asigurat, ieri, pe contul său Telegram, că este necesară o investigație exhaustivă pentru a stabili dacă atacul ucrainean care a provocat masacrul de la sfârșitul anului s-a datorat "trădării sau neglijenței criminale". De asemenea, adaugă că oficialii responsabili trebuie "să fie urmăriți penal". Este surprinzător faptul că aceste critici vin din partea unui partid apropiat de putere, deși minoritar, care ocupă 28 din cele 450 de locuri din Duma de Stat. Guvernatorul regiunii ruse Samara, Dimitri Azarov, a anunțat deschiderea unei linii telefonice pentru a ajuta rudele soldaților morți.

Voci mai critice au denunţat greşeala de a fi adăpostit zeci de bărbaţi lângă un depozit de muniţii, ştiind că clădirea era un obiectiv militar prioritar pentru forţele ucrainene. Cele întâmplate în orașul Makiivka vor continua să zguduie opinia publică rusă, arătând că există oameni dispuși să denunțe calculele greșite ale "operațiunii militare speciale" declanşate de Moscova pentru "oprirea derivei fasciste din Ucraina".

"Cui i-a venit ideea de a pune personal în număr mare într-o clădire, unde până și un prost înțelege că, chiar dacă lovește artileria, vor fi mulți răniți sau uciși?", a scris Arhanghelul Spetsnaz Z, un blogger militar rus care are peste 700.000 de urmăritori pe canalul său Telegram, afirmând că comandanților "nu le-a păsat" de ceea ce s-a întâmplat. În ultimele ore, oamenii de știință politică și experții militari s-au alăturat criticilor care deplâng că ceea ce s-a întâmplat ar fi putut fi evitat.

Cine nu a vorbit încă este președintele rus Vladimir Putin, a cărui activitate după discursul de Anul Nou nu a fost întreruptă. Biroul de presă al Kremlinului a confirmat, marţi, conversația telefonică dintre liderul rus și omologul său kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, pentru a discuta probleme de cooperare în sectorul energetic. Nu se așteaptă nicio intervenție oficială în acest sens.

Dar nu s-au auzit doar critici la adresa eșecului strategiei Armatei, alte sectoare ale puterii au subliniat și că utilizarea telefoanelor mobile de către soldații mobilizați a dat Armatei ucrainene cheia pentru a fi localizaţi și atacaţi. Agenția de știri de stat TASS, citând oficiali din Donețk, a sugerat că forțele ucrainene au reușit să identifice ținta datorită frecvenței radio a telefoanelor, care au fost geolocalizate.

Această declarație a dat naștere unei noi contestări. "Așa cum era de așteptat, vina pentru ceea ce s-a întâmplat în Makiivka a început să fie atribuită înșiși soldaților mobilizați. Vedeți, și-au pornit telefoanele și au fost văzuți", a scris Gray Zone, un canal Telegram legat de grupul de mercenari Wagner Group. Potrivit Institutului SUA pentru Studiul Războiului (ISW), este probabil că Ministerul rus al Apărării va încerca "să dea vina pe oficiali (separatiștii pro-ruși) și pe personalul mobilizat pentru securitatea operațională slabă", notează larazon.es

Paternitatea atacului a fost recunoscută chiar de Ministerul Apărării ucrainean, precizând că victimele pot fi numărate în sute, întrucât la momentul ofensivei, care a avut loc la ora 00:01 pe 1 ianuarie, în clădire se aflau aproximativ 600 de oameni. La acel moment, ofensiva ucraineană a localizat și distrus cu patru rachete lansate de la un HIMARS, acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System (High Mobility Artillery Rocket System) care este un sistem ușor de lansator de rachete multiple, creat în SUA, montat pe un camion militar. O armă care schimbă cursul războiului din Ucraina.

După bombardamentul mortal, Kievul se teme că Rusia, șocată de atacul ucrainean, va intensifica utilizarea dronelor. Până în prezent, armata ucraineană a doborât 80 de drone iraniene.

(Traducerea Rador)