Agenții lui Putin infiltrați în Germania. Vor să schimbe politica de la Berlin. Anchetă Reuters

Agenții lui Putin infiltrați în Germania. Vor să schimbe politica de la Berlin. Anchetă Reuters

Multe persoane, extrem de vocale în Germania, care cer ca țara să nu mai ajute Ucraina și să facă pace cu Rusia, au legături puternice cu Moscova. Folosesc de multe ori pseudonime, iar unii dintre ei au și lucrat pentru serviciile rusești.

Germania a alocat până acum peste un miliard de euro pentru ajutor umanitar în Ucrain a plus echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană. Chiar dacă majoritatea germanilor susțin în continuare Ucraina, în ultima vreme au apărut tot felul de voci care sprijină puternic Rusia.

O anchetă Reuters, care a pornit de la un protest din toamna anului trecut de la Koln, a arătat că în Germania trăiesc mulți agenți care sprijină politica lui Vladimir Putin și au ca scop schimbarea opiniei autorităților de la Berlin. Miza este una mare. Germania este cea mai puternică economie a UE și dacă ar întoarce spatele Kievului, atunci Uniunea Europeană ar fi grav afectată.

Legături cu Rusia

Reporterii Reuters au observat la manifestarea din Koln mai mulți bărbați suspecți, pe care au reușit ulterior să le identifice. Reporterii spun că au legături puternice cu Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre ei este un fost ofiţer al forţelor aeriene ruseşti. Numit iniţial Rostislav Tesliuk, el şi-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu zece ani. Recent, o agenţie guvernamentală rusă i-a plătit biletul de avion spre Moscova pentru o conferinţă la care Vladimir Putin a fost vorbitorul principal. Un alt bărbat care a participat la mitingul de la Koln a fost identificat ca fiind Andrei Harkovski și el un susținptor al Moscovei.

Jurnaliştii au descoperit că susținătorii Rusiei folosesc de cel mai multe ori pseudonime. Mai mult, autorităţile germane spun că una dintre persoanele identificate de Reuters are legături cu ideologia de extremă dreapta. Administrează un canal de social media în limba germană numit "Putin Fanclub" şi îndemna la începutul anului trecut la luarea cu asalt a Parlamentului german. Un alt susținător al lui Putin este director al unei companii de construcţii din Berlin şi a fost ofiţer în cadrul serviciilor secrete militare ruseşti.

Pro Putin

Imaginea protestului din Koln a fost chiar iubita lui Schlund, Elena Kolbasnikova, originară din Ucraina şi care trăieşte în prezent în Germania. Ea a condus mulţimea scandând cu un uşor accent: "Pace. Libertate. Autodeterminare!". Anul trecut, ea a devenit celebră pe rețelele sociale după ce a declarat că a fost concediată din cauza „rusofobiei“.

Fratele lui Kolbasnikova, care încă locuieşte în Ucraina, a declarat pentru că poziţia pro-Rusia a surorii sale în legătură cu războiul a dus la o ruptură în familie: „Poate că este sora mea de sânge, dar ceea ce face nu este chiar corect", a spus el.

Încearcă să atragă adepți

Schlund și Kolbasnikova au încercat prin intermediul mai ultor mesaje online să atragă de partea lor cât mai mulți susținători. Ei au călătorit anul trecut în estul Ucrainei ocupat de armata rusă.

Mai multe imagini de pe youtube îi arată distribuind ajutoare, inclusiv încălzitoare de corturi pentru forţele pro-ruse. În luna decembrie au organizat un nou miting la Koln.

Schlund şi Kolbasnikova au refuzat să răspundă la întrebări detaliate. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund i-a scris unui reporter Reuters: „Este mai bine pentru tine, vacă proastă, dacă stai departe de ochii mei".

Decorat de ambasador

La sfârşitul lunii august, când Partidul Comunist German a organizat la Berlin un festival al "păcii şi solidarităţii", acesta a inclus o discuţie în cadrul unei mese rotunde intitulate "Pace cu Rusia". Printre participanţii la dezbatere s-a aflat Oleg Eremenko, un om de afaceri ruso-german care a susţinut că tinerii ucraineni sunt învăţaţi să urască Rusia.

Eremenko face parte din consiliul de administraţie al unei organizaţii numite "Desant", formată din foşti militari ruşi. În 2020, Eremenko s-a numărat printre persoanele cărora ambasadorul Rusiei în Germania le-a acordat distincţii pentru serviciile aduse Rusiei. Trecutul său, însă, este mai puțin cunoscut.

Eremenko a confirmat pentru Reuters că a lucrat pentru serviciile secrete militare ruseşti, GRU. „Am servit şi atât. Acum mă aflu în Germania, să spunem, într-un statut civil“, a spus el.

Nu se ascunde

Unele grupuri din interiorul Germaniei au încercat să dea vina pe Ucraina pentru criza umanitară din Donbas. El au susținu că armata de la Kiev bombardează obioective civile. Aceleași acuzații le-a făcut și Rusia.

Jan Riedel, un pasionat de motociclete din estul Germaniei, este preşedintele unui grup numit "Suflete germano-ruse". Acesta participă la evenimentele pro-Rusia din Germania, uneori alături de diplomaţi ruşi. El şi grupul său postează aproape zilnic pe rețelele sociale imagini care arată ceea ce ei spun a fi urmările atacurilor de artilerie ucrainene asupra clădirilor şi a infrastructurii civile din regiunea Donbas.

La evenimentele publice, Riedel este de obicei îmbrăcat într-o geacă de motociclist din piele, împodobită cu steagul Novorossia şi cu numărul 1423. Acesta este specific clubului Lupii Nopţii, sancționat în SUA pentru că a ajutat forţele ruseşti să cucerească Crimeea în 2014, potrivit news.ro.