Germania atrage atenția că de la începutul războiului serviciile secrete din Rusia au devenit tot mai active

Germania atrage atenția că de la începutul războiului serviciile secrete din Rusia au devenit tot mai active

Odată cu începerea războiului din Ucraina, serviciile secrete rusești și-au întețit activitatea în mai multe state europene, dar Rusia nu este singurul stat care și-a trimis agenții să spioneze.

Serviciul de Informații Interne german susține că serviciile de informaţii din Rusia şi-au intensificat activitatea în Germania în timpul actualului război din Ucraina, iar acțiunilor lor nu sunt singurele ce atrag temeri.

Serviciile secrete ruse, tot mai active în Germania

Conform lui Thomas Haldenwang, șeful Serviciului de Informaţii Interne al Germaniei, China și Iranul sunt prezente și ele din ce în ce mai activ în țară. „Activitatea serviciilor de informaţii ale Rusiei aici, în Germania, nu doar că s-a menţinut, ci a şi crescut, în timp ce efectele războiului (din Ucraina) continuă”, a spus Haldenwang într-un interviu.

Acesta a adăugat că actualul caz nu arată altceva decât cât de periculos este spionajul rusesc în regiune. El a făcut referire la arestarea de dinainte de Crăciun a unui presupus agent dublu, care activa în agenţia de informaţii externe a Germaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit cercetărilor, el ar fi livrat informații secrete către serviciile de informații ruse.

Șeful serviciul de Informații Interne german a explicat că Moscova încearcă să se revanşeze pentru expulzarea a 40 de oficiali ruşi declaraţi persoane non-grata în Germania. Decizia a fost luată de mai multe state europene după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina.

Măsuri pentru prevenirea situațiilor similare

Haldenwang a spus că Germania face în prezent mai multe eforturi pentru a preveni sosirea în țară a unor persoane care urmăresc să ofere Rusiei informații secrete ale statului. În această direcție, guvernul federal a înăsprit regulile pentru eliberarea vizelor, potrivit știripesurse.ro.

În același timp, Vladimir Putin refuză să folosească internetul pentru a nu fi spionat. Făcând acest lucru, el a devenit dependent de documentele furnizate de consilieri. Însă, din această cauză, actualizările de război ajung la liderul de la Kremlin doar după câteva zile. Informațiile de pe câmpul de luptă sunt trimise de comandanții de pe front către Serviciul Federal de Securitate care le trimite către Consiliul de Securitate al Rusiei. Ulterior, secretarul consiliului îi transmite informațiile lui Vladimir Putin.