Trump greşeşte, dar excluderea de pe Twitter şi Facebook e ceva abominabil

Trump greşeşte, dar excluderea de pe Twitter şi Facebook e ceva abominabil

Trump greşeşte, nimeni nu neagă acest lucru, dar exluderea sa de pe Twitter şi Facebook este cu adevărat o decizie extremă scrie Il Giornale

Trump s-a lovit de un zid care s-a dovedit că nici el nu-l poate pătrunde atunci când vine vorba de cenzură. Inedit este şi faptul că controlul este asigurat de două societăţi private cotate la Bursă.

Dar şi mai inedit este şi că cele două societăţi private care controlează tot, şi-au asumat responsabilitatea de a cenzura un Şef de Stat.

Trump este subiectul zilei, dar problema priveşte libertatea tuturor, iar din acest punct de vedere se pot face zeci de dezbateri

Controlul (cenzura) bineînţeles că a existat dintotdeauna, chiar dacă cu alte mijloace. Dar ce a făcut Facebook şi Twitter a şocat lumea.
De exemplu, nu este nicio mirare dacă un director de ziar publică ceea ce doreşte. Poate spune oricărui colaborator „articolul tău nu-mi place” şi să-l arunce la coş. Chiar o televiziune poate lua un interviu pe care apoi să nu-l mai pună în undă, scrie  ilgiornale.
Sunt nişte reguli care nici măcar nu se discută, dar niciodată nu s-a mai văzut ca o televiziune să trunchieze difuzarea la mijlocul discursului a propriului şef de Stat. Aşa cum s-a întâmplat cu Trump.

Teoretic, nici măcar n-ar trebui discutate deciziile Twitter şi Facebook

Înscriindu-se, utilizatorul acceptă cu un click regulile celui care-i pune la dispoziţie spaţiul, de aceea este obligat să le respecte. Numai că vine şi pedeapsa cu excluderea fără drept de protest, indiferent cine ar fi.

În acest caz este mai complicată, cu premiza că se poate reţine că ceea ce face Trump este greşit şi grav. Nu mai vorbim că unii abia aşteaptă clipa când nu va mai fi la Casa Albă.

Paginile de internet ar trebui verificate încă de la început, pur şi simplu constatând dacă un utilizator are un nume şi un prenume care poate fi urmărit
Numai aşa îşi poate asuma responsabilitatea celor ce scrie. Mai e nevoie în cazuri foarte grave şi de un instrument de judecată publică privind legalitatea textelor.

Bineînţeles, există poliţia poştală, implicată mai ales să combată pedopornografia pe reţelele de socializare.  Dar ce-ar fi dacă cele ce se întâmplă în Statele Unite, s-ar întâmpla şi la noi?

Avem sisteme de control şi o magistratură capabile să intervină cu rapiditate şi obiectivitatea necesare?

S-ar părea că nu şi e necesar să ne dotăm cu aceste două instrumente legislative.

Pedeapsa nu este doar pentru Trump, ci şi pentru milioanele de susţinători ai săi

Să reţinem că este etic greşită excluderea lui Trump de pe reţelele sociale. Fiindcă în afara faptului că e o pedeapsă pentru el, este şi una pentru zecile de milioane de susţinători ai săi, scrie ilgiornale.