Trump recomandă Forumului de la Davos să respingă panica de mediu

Trump recomandă Forumului de la Davos să respingă panica de mediu

Nu a existat fanfară anul acesta, ca în 2018, când Donald Trump a urcat pe scenă doar după ce o fanfară l-a omagiat.

De această dată, înaintea discursului său, un cor de voci a interpretat o melodie considerată în mod informal imnul Elveției.

Tobe de bătut doar în discursul în care a afirmat că "SUA se întrec pe sine". "Învingem din nou", a declarat acesta, înainte de a-i trata cu dispreţ pe "profeții apocalipsei" - aluzie la activista de mediu Greta Thunberg, care a participat la un panel cu câteva ore înainte ca Trump să urce pe scenă și să ţină un discurs la puţin timp după aceea în cadrul unei sesiuni intitulate "Evitarea Apocalipsei Climatice".

"Avem motive pentru a fi optimiști. Acesta nu este momentul pentru îndoieli sau pentru frică", a afirmat acesta, enumerând previziuni mai sumbre care nu s-au concretizat. "Trebuie să respingem acești profeți ai sfârşitului lumii și previziunile lor catastrofale".

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda înţepăturii, americanul a încercat, de asemenea, să închidă câteva răni, lucru pe care nu l-a făcut cu prilejul primei sale participări, în 2018.

Detractor al Acordului de la Paris asupra climei, pe care l-a abandonat, acesta a declarat că aerul din țara sa nu a fost niciodată atât de curat și că este angajat să "aibă grijă de frumusețile naturale a creației divine".

Cu toate acestea, nu a transmis nici un semnal conform căruia intenționează să colaboreze cu industria pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Dar a primit aplauze când a afirmat că Statele Unite se vor alătura inițiativei Forumului, anunțată anul trecut, de a planta 1,2 trilioane de copaci - grija faţă mediu este una dintre axele reuniunii din acest an și a fost solicitată guvernelor și companiilor.

Principalul mesaj pentru asistenţa plină cu lideri politici, activiști sociali, oameni de afaceri și jurnaliști în cea de-a doua apariție la Forum (el nu a venit în 2019), a fost, însă, acela că tensiunile cu China s-au atenuat, cel puțin deocamdată.

În opinia lui Trump, relația "nu a fost niciodată mai bună". "Eu și președintele Xi [Jinping], ne iubim", a declarat americanul, care în trecut a lăsat deja fără răspuns un "te iubesc" al brazilianului Jair Bolsonaro.

Beijingul și Washingtonul au semnat recent un acord de suspendare a așa-numitului război comercial, care a cufundat lumea - și investitorii - în incertitudini în ultimele luni. Pentru că Trump nu numai că a încercat să-i convingă pe ceilalți lideri că lucrurile au intrat pe un făgaş, ci a subliniat acordurile comerciale încheiate cu Canada și cu Mexicul și dorința de a făuri un pact cu Coreea de Sud și cu Regatul Unit.

Discursul de 30 de minute, care a început cu o întârziere de15 minute, în ciuda preţuirii elvețiene pentru punctualitate, are loc în momentul în care, pe celălalt mal al Atlanticului, Senatul american examinează destituirea președintelui, care a încercat să exercite presiuni asupra aliatului său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-i transmite greșelile unor inamici politici în schimbul menținerii unei linii de ajutor financiar pentru Kiev.

Deplasarea pare să fi fost calculată pentru a demonstra încredere și pentru a atrage atenția electoratului american, care se va duce la urne în luna noiembrie, pentru a privi la altceva. În acest sens, scena reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial a luat aspectul unei tribune interne.

Pe parcursul discursului, Trump a enumerat realizările, în special recuperarea pieței muncii americane, și a îndemnat alte țări să meargă pe urmele sale. "Vă cer să vă eliberați cetățenii de povara birocrației", a exclamat acesta. Rata șomajului din SUA se ridică în prezent la 3,5%, cea mai mică din ultimii zece ani și una dintre cele mai scăzute din istorie.

La doar nouă minute după ce a început să vorbească, americanul pare să-și fi amintit că ţinea un discurs pentru un public global și era potrivit să menţioneze comunitatea internațională dincolo de acordurile comerciale. Aluzia, însă, a fost cam stângace.

"Nimeni nu este la nivelul nostru. Unii vor ajunge, pentru că multe lucruri bune s-au întâmplat în SUA și se pot întâmpla în alte țări. Dar încă nu", a exclamat acesta, în râsetele stăpânite ale asistenţei de 1.500 de persoane. Nu a fost clar dacă americanul a vorbit despre alegerea altor lideri aliniați cu el.

Articol din Folha Online de Luciana Coelho și Alexa Salomão, Davos - Traducere RADOR