Declarații grele în cazul avionului prăbușit. Trump și Trudeau fac noi dezvăluiri

Declarații grele în cazul avionului prăbușit. Trump și Trudeau fac noi dezvăluiri

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că are suspiciuni în privința a ceea ce s-a întâmplat, de fapt, cu avionul prăbușit în Iran. Acesta crede că nu o defecțiune tehnică ar fi dus la prăbușirea aeronavei, ci „greșeala cuiva de pe partea cealaltă”.

UPDATE: Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau,  a declarat, într-o conferință de presă, că toate dovezile indică faptul că avionul ucrainean prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni, informează CBC NEws.

„Avem informații din mai multe surse, atât din partea aliaților noștri cât și de la propriile noastre servicii secrete. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană iraniană”, a declarat Justin Trudeau.

UPDATE: Administraţia din Iran a respins, joi seară, speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mai multe curse interne şi internaţionale zburau în acelaşi timp în spaţiul aerian iranian, la aceeaşi altitudine, de 8.000 de picioare (2.440 de metri). Această poveste cu racheta care a lovit un avion nu poate fi corectă deloc”, a comunicat Ministerul iranian al Transporturilor, conform Agenţiei France Presse.

„Astfel de zvonuri nu au niciun sens", a declarat, la rândul său, Ali Abedzadeh, directorul Autorităţii Aeronautice Civile din Iran şi adjunct al ministrului Transporturilor.

Oficialul citat a precizat că Iranul şi Ucraina sunt în procedura de accesare a informaţiilor din cutiile negre ale avionului Boeing. „Dar, dacă vor fi necesare activităţi mai specializate pentru extragerea şi analizarea datelor, putem face acest lucru în Franţa ori în altă ţară”, a subliniat el.

Întrebat în timpul unui eveniment organizat la Casa Albă despre ce crede că s-a întâmplat cu avionul Boeing 737-NG, președintele Donald Trump a declarat că „are niște suspiciuni”, arată CNN.

„Nu vreau să spun asta pentru că mai există și alte persoane care au suspiciunile lor”, a declarat Trump, adăugând că „cineva ar fi putut foarte ușor să facă o greșeală pe partea cealaltă...nu sistemele noastre. Situația nu are absolut nicio legătură cu noi”.

Ce crede, de fapt, Trump?!

„Avionul zbura într-o zonă destul de „dură”. Este posibil să fi făcut o greșeală. Unii spun că a fost o defecțiune mecanică. Eu personal cred că nici nu se pune problema de așa ceva!”, a mai spus Trump.

Întrebat dacă crede că avionul a fost doborât accidental, președintele SUA a spus că „Nu știu, chiar nu am cum să știu asta. La un moment dat, autoritățile vor da publicului datele înregistrate de Cutia Neagră a avionului”.

„Ideal ar fi să trimită cutia celor de la Boeing, dar este în regulă și o trimită în Franța sau în vreo altă țară capabilă”, a mai spus acesta.

„Ceea ce s-a întâmplat esta tragic, devastator”, a concluzionat Trump.

Primele imagini cu prăbușirea avionului Boeing 737. Au murit peste 170 de oameni – VIDEO

Explicațiile oficialilor

Posturile de televiziune CNN şi CBS şi revista Newsweek citează responsabili, sub acoperirea anonimatului, care sunt convinşi că apărarea antiaeriană a doborât zborul PS752 al UIA chiar după decolare.

Invocând date înregistrate de sateliţi, un oficial american a spus că avionul cu destinaţia Kiev era în aer de două minute când a fost depistată lansarea a două rachete sol-aer.

Acest lucru a fost urmat imediat de o explozie în vecinătatea avionului, a mai spus oficialul citat de Reuters. Cantitatea de căldură degajată de avion arată că acesta era în flăcări când s-a prăbuşit.

Doi oficiali americani au afirmat că Washingtonul crede că doborârea avionului, care s-a produs într-un moment de tensiuni în creştere între Iran şi SUA, a fost accidentală.

Avionul Boeing al UIA a decolat miercuri dimineaţă din Teheran în direcţia Kiev, dar s-a prăbuşit două minute mai târziu, omorând toate cele 176 de persoane aflate la bord, în principal iranieni şi canadieni.