Trump a dat ordinul! Americanii iau măsuri înfricoșătoare împotriva armelor lui Putin

Trump a dat ordinul! Americanii iau măsuri înfricoșătoare împotriva armelor lui Putin

„Pentru a deschide calea către o strategie de producție accesibilă, divizia de cercetare și inginerie a Pentagonului a făcut echipă cu filiala Achiziție și Dezvoltare pentru a crea o „cameră de război” (War Room) pentru baza industrială hipersonică, afirmă Mark Lewis, director de cercetare și inginerie modernizare"

Articolul susține, de altfel,  că „oficialii forțelor aeriene și de apărare au promovat concepte privind operarea de rachete hipersonice lansate din aer, în atacuri de tip roi. S-a discutat despre modificarea bombardierului strategic greu  B-1B (Rockwell B-1 Lancer) pentru a transporta ”șase rachete hipersonice”.

„Cred că este o întrebare proastă cea legată  de accesibilitatea acestor rachete. (...) Dacă am un sistem hipersonic care costă de două ori mai mult decât omologul său subsonic, dar este de cinci ori mai eficient, ei bine, în mod clar, înseamnă că e vorba de un preț avantajos. "

Dacă militarii pledează pentru rachetele hipersonice, în SUA există destule voci care cer prudență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un articol publicat în martie de The Christian Science Monitor se pune o problemă extrem de interesantă: „Pentru o rachetă convențională, comandanții militari au la dipoziție 30 de minute pentru a o detecta și a lua o decizie; o rachetă hipersonică poate  ajunge la aceeași destinație în 10 minute”. În aceste condiții, folosirea „inteligenței artificiale”  în ceea ce privește decizii militare de mare risc pare inevitabilă.

Dar oare putem lăsa hotărâri de viață și de moarte pe seama unor computere, oricât de performante ar fi acestea?

Ziariștii de la Christian Science Monitor îl citează pe Patrick Lin, profesor de filozofie la California Polytechnic State University din San Luis Obispo, care e extrem de sceptic:”Tehnologia eșuează întotdeauna. Aceasta este natura tehnologiei. ”

„Dr. Lin susține că avantajele armelor hipersonice în comparație cu riscul pe care îl creează sunt „în mare parte neclare”. Situația e similară și în ceea ce privește avantajele sistemelor AI care le oferă informații”.

Pentru noi, ca locuitori ai planetei, această nouă cursă a înarmărilor, care ne amintete de războiul rece, e o veste cât se poate de proastă. Mai ales că riscurile par astăzi chiar mai mari din cauza multiplicării  forțelor dispuse să apeleze la forță pe arena internațională.

Există, însă, și un alt pericol major, ca Inteligența Artificială să poată fi indusă îm eroare sau, pur și simplu, să dea greș.