Trucul prin care bolnavii se bagă în față la Urgențe. „Nu sunt taxiuri sau alte mijloace de transport”

Trucul prin care bolnavii se bagă în față la Urgențe. „Nu sunt taxiuri sau alte mijloace de transport” Sursa: arhiva EVZ

Medicii de pe Serviciul Ambulanță au declarat că foarte mulți români care sună la 112 nu au afecțiuni grave și că încearcă să se bage în fața bolnavilor. Specialiștii au anunțat că ambulanța nu este taxi și că urgențele trebuie luate în serios.

Medicii de pe Serviciul Ambulanță au declarat că mulți oameni sună la 112, dar nu au motive întemeiate. Aceștia fură șansa unei persoane grav bolnave de a fi salvată. Specialiștii au povestit că sunt și români care vin la Urgențe pentru o durere de măsea.

Unul dintre cazuri a avut loc săptămână trecută în Iași. Un bărbat a sunat pentru că avea probleme cu dantura și a cerut o ambulanță.

”Medicul primar de urgenţă care coordona încerca să facă faţă, gestionând cât mai bine resursele, dând şi sfaturi medicale la telefon, cuplând solicitările, când un bărbat de 36 ani din Dolheşti a sunat de cel puţin două ori pentru că avea o măsea umflată de 5 zile. Spunea că îl doare capul iar medicul din dispecerat va fi responsabil de viaţa lui dacă nu-i trimite ambulanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sugestiile făcute pentru alt tip de “taxi” a răspuns ca nu are nici maxi-taxi către Iaşi, nici vreo rudă care să-l ducă cu maşina. Totuşi, ieşenii ar trebui să înţeleagă că ambulanţele nu sunt taxiuri sau alte mijloace de transport care să-i ducă la medic pentru o afecţiune care nu este urgenţă”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi, pentru Ziarul de Iași.

Sună la urgențe, dar nu au probleme

Medicii au mai declarat că sunt multe persoane din județele de lângă Iași care sună la 112 doar pentru a ajunge în oraș.

“Al doilea caz face parte dintr- o lungă serie care se repetă. O familie din Vaslui se decide să vină cu copilul cu febra la Spitalul Sfânta Măria Iaşi cu maşina proprie. Când au ajuns la intrarea în Iaşi au sunat la 112 şi au cerut ambulanţa, de teamă că nu vor fi primiţi în UPU la Spitalul de Copii, fiind din alt judeţ. Este doar un exemplu care se întâmplă frecvent. Şi la adulţi se întâmplă la fel. Vin cu familia, cu maşina, din alte judeţe şi la intrarea în Iaşi sună la 112 să-i aducă în UPU. Calea corectă este fie programarea la medicii din Iaşi şi respectarea circuitului pacienţilor programaţi, fie dacă este urgenţă adevarată mergi în UPU la spitalul judeţean din judeţul lor. Dacă se consideră necesar de către medicul de urgentă sau de altă specialitate, pot fi transferaţi cu ambulanţa la Iaşi”, a mai adăugat Diana Cimpoeşu.