Trezitul în timpul nopții poate avea efecte negative asupra sănătății. Cu ce boli riști să te confrunți

Insomie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Multe persoane se plâng că se trezesc des în mijlocul nopții, dar nu știu că acest lucru ascunde probleme grave de sănătate. Femeile care se confruntă cu aceste situații se expun unor mari riscuri dacă nu cer ajutorul medicului.

Persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 50 de ani dorm mult mai puțin noaptea față de adolescenții. De asemenea, somnul nu mai este la fel deodihnitor și te trezești de mai multe ori pe timpul nopții după această vârstă. Statisticile arată că femeile se pot confrunta cu probleme mult mai grave față de bărbați dacă se trezesc noaptea doarece sunt mai sensibile la schimbarea anotimpurilor, dar și la stresul cotidian.

Studiile au arătat că este normal ca după vârsta de 27 ani somnul să aibă anumite sincope. În plus, specialiștii în somnologie au explicat că fiecare persoană în parte doarme pe etape, iar fiecare ciclu de somn profund durează între 90 și 120 de minute. Acest lucru înseamnă că este firesc să te trezești între două cicluri de somn și chiar dacă de mai multe ori pe noapte, mai ales, dacă ești mult prea obosit sau suferi de anumite boli.

Principalele cauze ale trezitului în timpul nopții

Multe persoane se plâng că se trezesc noaptea și ulterior nu mai reușesc să adoarmă repede. Acest lucru arată că ceasul biologic este setat pe anumite cicluri de somn sau că anumite probleme îți perturbă liniștea. Printre cele mai frecvente cauze ale trezitului în timpul nopții se numără:

  • Consumul de alcool seara,
  • Consumul de dulciuri concentrate seara,
  • Luminile orașului care pătrund în dormitor
  • Dispozitivele electronice luminoase (televizorul sau calculatorul rămase aprinse),
  • Insomnia,
  • Anxietatea și depresia,
  • Apneea sau sforăitul puternic,
  • Diverse dureri care se pot amplifica noaptea: durerile articulare, durerile de stomac, durerile de dinți, refluxul gastric, insuficiența cardiacă, problemele respiratorii precum bronșita, bufeurile și transpirațiile nocturne, afecțiuni ale sistemului nervos.

Ce efecte are trezitul în timpul nopții asupra sănătății

Somnul întrerupt de mai multe ori în timpul nopții ne poate afecta capacitatea de muncă sau de concentrare de peste zi. De asemenea, poate avea efecte negative asupra psihicului, echilibrului emoțional sau hormonal. Lipsa de odihnă generează probleme mult mai grave de sănătate. Statisticile arată că insomnia este asociată în peste 90% din cazuri și cu alte probleme de sănătate.

Memoria și capacitatea de comunicare sunt și ele afectate dacă pe timpul nopții o persoană nu se odihnește corespunzător. Acest lucru înseamnă că ești din ce în ce mai predispus la accidente prin casă sau la locul de muncă. Lipsa somnului îți afectează inima, tensiunea arterială și ritmul cardiac și poate duce chiar până la un atac de cord. Studiile au arătat că o persoană poate să îmbătrânească prematur dacă se trezește des în timpul nopții.

Buna funcționare a ficatului și pielea sunt și ele efectate de trezitul des deoarece atunci când nu te odihnești, organismul produce mai mult cortizol, care afectează producția de colagen. Persoanele care nu reușesc să doarmă noaptea par îmbătrânite, au pungi sub ochi, obrajii lăsați și pielea uscată. De asemenea, persoanele care se trezesc noaptea sunt predispuse să se confrunte cu kilograme în plus deoarece mănâncă la ore târzii, potrivit Libertateapentrufemei.ro.