Evenimentul Zilei > Actualitate > Trei paşi înainte de vopsire
Trei paşi înainte de vopsire

Trei paşi înainte de vopsire

Curăţă suprafaţa, astupă crăpăturile şi alege produse de calitate.

Chiar dacă ştii cum să zugrăveşti, nu înseamnă că, în cazul în care te-ai decis să faci asta singur acasă, la final vei fi şi mulţumit de lucrarea ta. Pentru a nu fi dezamăgit de rezultat, specialiştii spun că este necesar să te înarmezi cu produse de calitate, atât în privinţa vopselurilor, cât şi a uneltelor. Iată câteva reguli pe care meseriaşii spun că este indicat să le respecţi cu stricteţe.

1
O vopsire de calitate a pereţilor depinde foarte mult de o aderenţă bună la stratul suport, care se poate realiza uşor dacă suprafaţa este curată şi rezistentă. Aşadar, înainte de a pune mâna pe trafalet şi pensulă, asigură-te că suprafaţa este potrivită pentru vopsit. Ce înseamnă asta? „Praful acumulat, urmele de grăsime sau alte pete trebuie îndepărtate prin spălare cu un amestec de apă cu detergent. După aceea, clăteşte suprafeţ ele cu apă curată şi lasă-le să se usuce complet“, explică meşterul Valentin Arghir, din Bucureşti.

2
Următorul pas îl reprezintă astuparea crăpăturilor, imperfecţiunilor sau găurilor din pereţi cu un chit acrilic sau cu glet. Dacă foloseşti glet, lasă-l să se usuce, apoi şlefuieşte-l cu banda abrazivă fină. În cazul folosirii chitului acrilic, acesta trebuie nivelat în momentul aplică rii. „Pentru o foarte bună aderenţă, este bine să utilizezi o amorsă apoasă, pe care să o aplici în unul sau două straturi, pe toţi pereţii. Aceasta se usucă în două-trei ore“, recomandă meşterul Valentin Arghir.

3
Este indicat să alegi vopsea de calitate, care este ceva mai scumpă. În comparaţie cu vopseaua de interior ieftină, cea de calitate are o acoperire mai bună, aspectul final este mult mai plăcut şi durează mai mult timp. „Ca beneficii în aplicare, vopseaua de calitate nu stropeşte, nu lasă urme de pensulă şi nu necesită aplicarea în mai multe straturi, economisind timp şi muncă. În plus, rezistenţa în timp este mai mare, nu se decolorează sau pătează şi rezistă la spălare“, scrie www.paintquality.com, site-ul Institutului de Calitate al Vopselurilor (Paint Quality Institute) din Philadelphia.
 
Degeaba ai cumpărat vopseaua bună dacă nu ai şi uneltele de calitate. Cu o pensulă şi un trafalet foarte bune, vei reuşi să zugrăveşti uniform, iar efortul va fi, categoric, mai mic. Cele mai bune pensule ţin multă vopsea şi o aplică unitar. Caută aşadar pensule cu perii deşi, care se arcuiesc uşor şi nu se smulg.

„Când aplici vopsea pe bază de apă sau latex, este important să foloseşti pensule şi role din materiale sintetice. Acestea îşi păstrează forma, indiferent de cantitatea de apă la care au fost expuse“, susţine www.paintquality.com. Majoritatea vopselurilor bazate pe ulei sau alchidice pot fi aplicate cu role sau pensule atât sintetice, cât şi naturale.

Valentin Arghir meşter: "Praful acumulat, urmele de grăsime sau alte pete trebuie îndepărtate prin spălare cu un amestec de apă cu detergent."