Evenimentul Zilei > Economie > Transportatorii resping proiectul decontării directe a RCA: „Va duce la scumpiri”
Transportatorii resping proiectul decontării directe a RCA: „Va duce la scumpiri”

Transportatorii resping proiectul decontării directe a RCA: „Va duce la scumpiri”

Transportatorii resping proiectul care prevede decontarea directă a polițelor RCA arătând că acestea vor duce la o scumpire a polițelor.

Transportatorii resping proiectul decontării directe a RCA.

Introducerea decontării directe, pentru RCA, va duce la o explozie a prețurilor pentru polițe. Federaţiei Operatorilor din Transport din România (FORT) cer guvernului să renunțe la acest proiect.

„Tarifele RCA vor exploda pe fondul apariţiei unei noi ordonanţe de urgenţă! În spatele uşilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară – ASF, a fost pregătit, în ultimele luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă, al cărei efect se va resimţi direct în tarifele de primă RCA, atât la nivelul asiguraţilor persoane fizice, cât şi la cele juridice”, susțin transporatorii, într-un comunicat de presă.

Potrivit Federației, introducerea obligatorie a decontării directe la RCA apare într-un context neprielnic din perspectiva pieţei asigurărilor. Acest lucru, se arată în comuncat, va conduce la o creştere necontrolată a tarifelor de primă. Transporatorii au explicat mecanismul decontării directe arătând ce se întâmplă în cazul unui accident rutier.

Astfel, în cazul unui accident, asigurătorul vehiculului păgubit va plăti către clientul său o despăgubire. Ulterior, el va trebui să recupereze banii de la asigurătorul vehiculului „vinovat”. Or, într-o astfel de situație, primul asigurator nu va mai avea interesul să controleze valoarea despăgubirii. Drept urmare, atelierele de reparații vor putea factura costuri de câteva ori mai mari pentru reparații.

Transportatorii resping decontarea directă a RCA

Potrivit comunicatului, procesul de decontare directă va anihila orice încercare a unor asigurători de a controla costul despăgubirilor. Or, aceste majorări de prețuri vor conduce la creșterea primelor de asigurare.

„Este limpede că, aşa cum se întâmplă de obicei în România, iniţiatorul proiectului nu a realizat nici un studiu de impact cu toate că Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT a cerut încă din vara anului trecut acest studiu. Un studiu de impact serios realizat ar fi demonstrat existenţa acestor riscuri, descrise mai sus, precum şi un alt mare risc: diminuarea semnificativă a contractelor CASCO”, susţin transportatorii.

În concluzie, FORT solicită intervenţia urgentă a Guvernului pe acest subiect și retragerea proiectului OUG. Transporatorii propun ca toate modificările la legea RCA să fie discutate în parlament. Acest lucru ar contribui la adoptarea unei legi care să nu reflecte interesele unor grupuri.

Proiectul propus de Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA.

Acest serviciu garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului în vederea recuperării prejudiciului. Ulterior, acesta își recuperează sumele de la asiguratorul persoanei responsabile.

Conform autorilor actului normativ, scopul introducerii acestui serviciu este de a reduce termenele de acordare a despăgubirilor. În plus, vor fi rezolvate pe cale amiabilă un număr mare de dosare de daună.

„Prin aplicarea acestuia se urmăreşte beneficiul asiguratului, creşterea încrederii în propriul asigurător şi optimizarea costurilor cu despăgubirile, ce pot duce la scăderea primelor de asigurare”, se arată în proiect.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.