La 17 ani i s-a spus că mai are șase ani de trăit. Acum are 57

La 17 ani i s-a spus că mai are șase ani de trăit. Acum are 57 Sursa foto: Vchalup | Dreamstime.com

La 17 ani, olandezul Bert Janssen, diagnosticat cu cardiomiopatie, o boală a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze cu dificultate sânge către restul corpului, credea că mai are doar șase ani de dorit.

Acum, el a devenit cel mai longeviv pacient care a supraviețuit unui transplant de inimă și a stabilit astfel și un record mondial. Olandezul a împlinit recent 57 de ani.

„Vreau să fiu un exemplu pentru oameni”, a spus olandezul.

Cel mai longeviv bărbat cu un transplant de inimă

Bert Janssen consideră că experiența sa demonstrează clar că este posibil să trăiești mulți ani după un transplant.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1984, în Olanda, primul transplant de acest fel încă nu fusese efectuat, așa că cardiologul lui de atunci, Albert Mattart, l-a trimis pe Bert Janssen la Spitalul Harefield din Anglia.

Operația de transplant a avut loc în iunie 1984, după ce o inimă compatibilă a fost disponibilă ca urmare a unui accident de mașină în care au murit doi tineri.

Olandezul care a trăit cu o inimă transplantată 40 de ani

Sursa foto: guinessworldrecords.com

Olandezul își duce acum viața în mod normal

Olandezul are o soție și doi copii, este pilot de planor și spune că ziua în care i s-a dat o nouă inimă a fost cea mai importantă zi din viața lui.

Deși e într-o formă bună și sănătos, medicamentele pe care e obligat să le ia îi provoacă adesea reacții adverse care, au devenit din ce în ce mai vizibile odată cu înaintarea în vârstă.

„Încă fac mai mult sau mai puțin ceea ce vreau, dar într-un ritm diferit”, a spus el.

Un pacient cu transplant de inimă trăiește în medie doar 16 ani

Conform cardiologului actual al lui Janssen, Casper Eurlings, speranța medie de viață a pacienților după un transplant de inimă este de 16 ani.

Guinness World Records a oficializat faptul că Janssen este cel mai longeviv pacient care a supraviețuit unui astfel de transplant, ajungând la aproape 40 de ani de la intervenție.

Transplant de inimă

Sursa foto: 94088766 © Nataliia Mysik | Dreamstime.com

Recordul anterior, deținut de canadianul Harold Sokyrka, a fost de 34 de ani și 359 de zile.

Potrivit cardiologului, pacienții care au trecut printr-o astfel de intervenție trebuie să fie activi și să ducă o viață sănătoasă, conform CNN.