Doi bărbaţi, două femei şi un minor, precum un alt irakian de cetăţenie britanică au fost prinşi, seara trecută, trecând ilegal frontiera, pe jos, în apropierea punctului de trecere frontieră Negru Vodă. Iniţial, grupul in cauză,aflat la bordul unui autovehicul înmatriculat în Anglia, condus de un cetăţean german de 48 ani, a vrut să intre în ţară pe la Negru-Vodă.  “Pentru că nu au prezentat documente justificative privind scopul şi condiţiile şederii, nu s-a permis intrarea în ţară pentru cei cinci cetăţeni irakieni. In aceste condiţii întreg grupul s-a intors în Bulgaria, cu intenţia vădita de a găsi altă cale pentru a intra în România”, spune purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, comisar şef Adrian Burcea. 
   
După o oră, şase persoane au fost depistate pe timpul trecerii ilegale a frontierei de stat. Din declaraţii a reieşit faptul că transfugii s-au deplasat, cu acelaşi autovechicul, pe teritoriul bulgar şi că sperau să urmeze acelaşi tipar şi in România. “Pe parcursul cercetărilor, s-a evidenţiat implicarea activă a conducatorului auto, cetăţeanul german,  în organizarea activităţilor ilegale şi care, in acest  timp, a intrat legal in Romania” explică Adrian Burcea. Germanul a fost depistat şi reţinut, in trafic, in Constanţa, cu sprijinul poliţiştilor de la Rutieră.  

În urma finalizării cercetărilor, procurorul de caz a dispus măsura asiguratorie a sechestrului pentru autovechiculul folosit de traficantii de migranti şi  sesizarea, prin rechizitoriu, a judecătorului de camera preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare pentru cetateanul britanic, respectiv cel german, sub acuzatia de „ trafic de migranti ”. Cei cinci irakieni au fost returnaţi autorităţilor de frontieră bulgare, in baza acordului de readmisie.