Transformări majore în sectorul bancar. Ce decizii s-au luat la BNR

Transformări majore în sectorul bancar. Ce decizii s-au luat la BNR BNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

La începutul lunii august 2024, Peter Bosek, noul CEO al grupului Erste, care deține BCR, a doua cea mai mare bancă din România, a făcut o declarație semnificativă în cadrul unei conferințe de presă susținute la Viena. În contextul prezentării rezultatelor financiare ale grupului, Bosek a subliniat că planurile de expansiune ale Erste în România depind în mod crucial de deciziile Băncii Naționale a României (BNR) privind investițiile străine în sectorul bancar.

Erste interesată de achiziții în sectorul bancar românesc

În cadrul conferinței, Bosek a menționat că Erste analizează diverse oportunități de fuziune și achiziție (M&A) în sectorul bancar românesc, dar orice decizie finală va fi luată în funcție de deschiderea BNR față de capitalul străin, arată capital.ro. Acesta a punctat importanța unei abordări echilibrate din partea reglementatorului român, subliniind că direcția strategică a României în privința capitalului străin va influența semnificativ deciziile de investiții ale grupului.

Declarația lui Bosek marchează prima intervenție directă a unui lider bancar internațional pe tema evoluției pieței bancare din România, ridicând întrebări cu privire la rolul tot mai redus al capitalului străin în acest sector.

În ultimul deceniu, BNR a adoptat o politică de reducere a dependenței de capitalul străin, încurajând totodată creșterea influenței capitalului românesc în sectorul bancar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul Erste, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală și de Est, a achiziționat BCR în 2005, într-o tranzacție care a însumat aproximativ 5 miliarde de euro, una dintre cele mai mari investiții străine directe în România la acea vreme. În perioada premergătoare crizei financiare din 2008, BNR a fost un susținător fervent al intrării băncilor străine pe piața românească, considerând că acestea aduceau capital esențial, linii de finanțare în valută și expertiză internațională, factori cruciali pentru dezvoltarea economică a României.

Capitalul românesc a crescut la 34,4% în sector

Cu toate acestea, contextul s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Potrivit raportului anual al BNR din 2023, ponderea capitalului străin în sectorul bancar românesc a scăzut de la 88,2% în 2008 la 65,6%, în timp ce capitalul românesc a crescut de la 11,8% la 34,4%. Această transformare a dus la o redistribuire a puterii în sectorul bancar, Banca Transilvania devenind lider de piață, în timp ce BCR a coborât pe locul secund. Totodată, CEC Bank, deținută de stat, a urcat pe locul al treilea, devansând BRD, care anterior era una dintre cele mai mari trei bănci de pe piață.

Schimbarea reflectă o strategie mai largă a BNR de a reduce expunerea sistemului bancar la capitalul străin și de a promova consolidarea capitalului românesc.

În prezent, două dintre cele trei bănci de top din România sunt deținute de capital românesc, o schimbare dramatică față de situația din 2008, când primele trei bănci erau toate controlate de grupuri financiare internaționale.

Sistemul bancar românesc rămâne fragmentat

Cu un număr mare de instituții financiare, multe dintre ele situate în afara topului celor mai mari zece bănci, sistemul bancar românesc rămâne fragmentat.

Banca Transilvania, care a beneficiat de pe urma acestei consolidări a capitalului românesc, și-a exprimat intenția de a continua strategia de achiziții.

Banca Transilvania

Banca Transilvania. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deciziile BNR privind reglementarea capitalului străin vor fi cruciale pentru evoluția viitoare a pieței bancare din România.

Pe măsură ce BNR continuă să încurajeze creșterea capitalului autohton, investitorii străini, cum ar fi Erste, vor trebui să navigheze cu atenție printre aceste reglementări pentru a-și menține și extinde prezența în România. Această nouă orientare a politicii bancare poate redefini peisajul ce caraterizează sistemul bancar românesc în următorii ani, consolidând influența capitalului românesc și reducând rolul tradițional al capitalului străin în sectorul bancar.

Revista presei