Cine a dominat piața bancară în 2023. Topul instituțiilor financiare, după active
- Iulia Moraru
- 3 iulie 2024, 20:40
În ultimii ani, piața bancară din România a experimentat schimbări semnificative, iar polarizarea devine tot mai evidentă, cu atât mai mult cu cât aceste transformări au loc în principal în interiorul pieței locale, fără intervenția unor noi jucători externi.
Astfel, industria bancară se conturează cu șapte bănci de dimensiuni mari și foarte mari (Banca Transilvania, BCR, UniCredit Bank, CEC Bank, BRD Groupe Société Générale, ING Bank și Raiffeisen Bank), fiecare având o cotă de piață de peste 10% sau apropiindu-se de acest prag.
Există și o bancă de talie mijlocie, Exim Banca Românească, iar restul băncilor sunt în cea mai mare parte mici, cu puținele care se încadrează în intervalul de 1% – 2% cotă de piață, majoritatea luptând pentru supraviețuire și având cote de piață sub 1%.
Schimbările din piața bancară în 2023, după active
În 2023, CEC Bank a înregistrat cea mai mare creștere a cotei de piață, cu o creștere de 1,58 puncte procentuale, crescând de la 8,83% la 10,41%. Această evoluție a propulsat-o direct de pe locul șase în clasamentul din 2022 pe poziția a 3-a în 2023.
În aceeași perioadă, BRD Groupe Société Générale avea o cotă de piață de 10,13% în decembrie 2023, indicând o intensificare a duelului între cele două instituții de credit în acest an.
Lupta lor nu vizează doar un loc pe podium, ci ocuparea poziției a patra în clasament.
Banca Transilvania a înregistrat o creștere a cotei de piață cu 1,04 puncte procentuale, depășind pragul de 20% pentru prima dată în istoria sa. Finalizarea achiziției OTP Bank va consolida poziția băncii, proiectând o cotă de piață de aproximativ 23% până la finalul anului.
Această performanță va amplifica distanța față de BCR cu aproximativ zece puncte procentuale, făcând dificilă pentru BCR accesarea poziției de lider în piața bancară din România fără o tranzacție majoră.
În esență, pentru a contesta locul întâi în top, BCR ar trebui să achiziționeze una dintre celelalte bănci de talie mare (CEC Bank, BRD, UniCredit Bank, ING Bank sau Raiffeisen Bank), un scenariu puțin probabil în contextul actual.
Fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank, anunțată în toamna anului trecut, va duce în 2024 la formarea unei entități bancare noi de amploare.
UniCredit Bank, având o cotă de piață de 8,43%, va consolida această poziție adăugând cota Alpha Bank (2,93%), urcând pe locul trei în topul celor mai mari bănci din România, cu o cotă de piață care va depăși 11%.
Numărul băncilor foarte mari din România va ajunge la cinci
Până în 2022, piața bancară avea obișnuința să aibă trei bănci care individual depășeau o cotă de piață de 10%.
În 2023, România a înregistrat pentru prima dată patru astfel de instituții financiare. Până la finalul lui 2024, numărul băncilor mari va crește la cinci (Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD și UniCredit Bank + Alpha Bank).
În plus, există alte două bănci (ING Bank și Raiffeisen Bank) care se apropie foarte mult de cota de piață de 10%.
La încheierea acestui an, excluderea Alpha Bank și OTP Bank va aduce în topul celor mai mari zece bănci din România doi noi participanți, Intesa Sanpaolo Bank pe locul 9 și Garanti BBVA pe locul zece, fiecare cu o cotă de piață aproximativă de 2%.
La sfârșitul anului 2022, în România existau 16 bănci cu o cotă de piață individuală de peste 1%. Până în decembrie 2023, numărul acestora a scăzut la 15, deoarece Intesa Sanpaolo Bank a coborât sub acest prag.
Cele trei tranzacții planificate pentru anul curent (Banca Transilvania + OTP Bank, UniCredit Bank + Alpha Bank și Intesa Sanpaolo Bank + First Bank) vor face ca în 2024 să mai fie doar 13 bănci cu o cotă de piață de peste 1%.
Piața bancară românească, un profit de peste 13,5 miliarde de lei
Conform Raportului Anual al Băncii Naționale a României, piața bancară din România a înregistrat un profit de 13,5 miliarde de lei la sfârșitul anului 2023, în creștere cu 34,3% față de anul anterior.
Această creștere a fost determinată de o evoluție pozitivă a profitului operațional, ca rezultat al creșterii veniturilor nete din dobânzi, și de un nivel redus al cheltuielilor nete asociate ajustărilor pentru pierderi anticipate din creditare.
„Dintr-un total de 32 de instituții de credit (inclusiv sucursalele băncilor persoane juridice străine), 25 de bănci (cu o cotă de piață cumulată de 99,4 la sută) au consemnat un rezultat net pozitiv total în valoare de 13,6 miliarde de lei, în timp ce șapte bănci de talie mică au înregistrat pierderi cumulate în valoare de 0,12 miliarde lei”, potrivit BNR.
Ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar de stat în funcție de activul net a crescut de la 12,1% la sfârșitul anului 2022 la 13,7% la sfârșitul anului 2023.
În același interval, a fost înregistrată o ușoară creștere și în cazul instituțiilor de credit cu capital majoritar privat autohton, care și-au crescut ponderea în totalul activelor nete de la 19,8% la 20,7%, potrivit bankingnews.ro.